Klášterec nad Ohří: záchrana motorkáře

4. prosinec 2012
Neznámí hrdinové

Že jsou hasiči lidmi na správném místě, o tom svědčí případy v našem seriálu. Dnes se ale seznámíme s profesionálním hasičem z Chomutova, který potvrzuje, že to jsou opravdu lidé, kterým záleží na lidském životě stále a ne jen když jsou v práci.

Radek Zmrhal z Klášterce nad Ohří, který slouží u chomutovských profesionálních hasičů, se letos v létě dostal k vážné havárii motorkáře. Nehoda se stala asi padesát metrů od místa, kde bydlí. V tu chvíli byl doma, uslyšel zvuk dopravní nehody a jak sám říká, člověku v tu chvíli proběhne hlavou několik myšlenek najednou.

Muž na motorce zřejmě nedal přednost projíždějícímu autu, zboku do něj vrazil a celé auto přeletěl. Jak ale doplňuje Jan Pechout z Besipu, právě boční náraz může za tragédie na silnicích: „Motorkář jede velkou rychlostí po silnici a dochází tam k bočnímu nárazu. Musím říct, že v padesáti procentech případů smrtelných úrazů za to mohou sami motorkáři...“

Radek Zmrhal na nic nečekal a hned běžel k místu neštěstí. Lidé, kteří jeli autem, byli zřejmě v šoku, Radek Zmrhal ale hned rozdal úkoly. Šlo totiž o vteřiny - motorkář dopadl na záda a hrozilo tak poranění páteře. I když měl podezření na poranění páteře, hlavní bylo sundat muži helmu a zkontrolovat základní životní funkce. Naštěstí se motorkář po sundání přilby probral z bezvědomí.

Během několika minut dorazila na místo i záchranná služba. Zraněný motorkář komunikoval a neupadl zpátky do bezvědomí. Podezření na poraněnou páteř se naštěstí nepotvrdilo.

Pro motorkáře nehoda naštěstí dopadla dobře. Nebýt ale profesionálního hasiče Radka Zmrhala, mohlo všechno skončit úplně jinak... A za to si zaslouží poděkování. Za spolupráci na dnešním díle Neznámých hrdinů děkujeme také řediteli chomutovských hasičů Petru Klímovi.

Vaše náměty a připomínky posílejte na mail neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.