Kdo bude vládnout severočeským městům

15. listopad 2002
Zprávy

Většina severočeských okresních měst už zná jména nových starostů či primátorů. V čele drtivé většiny z nich budou stát většinou zástupci Občanské demokratické strany. Právě ta vyhrála na severu Čech komunální volby s výjimkou Mostu, Děčína a Semil.

Koaliční dohodu v Ústí nad Labem podepsali zástupci pravicových stran se Sdružením pro zdraví, sport a prosperitu. Primátorem Ústí nad Labem je bývalý newyorský konzul Petr Gandalovič. Sdružení pro zdraví, sport a prosperitu v jedenáctičlenné radě města získalo čtyři křesla a jeho člen Tomáš Jelínek se zároveň stal náměstkem primátora.

Také Děčínu bude vládnout pravice. Sociální demokraté, kteří ve městě s osmi získanými mandáty zvítězili, přecházejí do opozice. ODS spojila svých 7 mandátů se čtyřmi nezávislými a dvěma za ODA. Starostou se stal lídr občanských demokratů Vladislav Raška. Prvním místostarostou je Ladislav Gregor z ODS, post druhého místostarosty získal Václav Lešanovský, nezávislý na kandidátce ODA.

Liberec bude mít středopravou koalici. Poprvé do ní vstupuje tradičně opoziční Strana pro otevřenou společnost. Primátorem se opět stal Jiří Kittner z ODS, statutární náměstkyní pro finance Eva Kočárková ze Strany pro otevřenou společnost a její kolegyně Dagmar Helšusová bude řídit rezort kultury, školství a sportu. Náměstkem pro rozvoj bude Jiří Veselka z Unie pro sport a zdraví, náměstkyní pro investice Naďa Jozífková z ODS a náměstkem pro vnitřní správu se stane nová tvář ODS, Karel Krenk. Další dva radní z Demokratické regionální strany, Jiří Richter a Alois Čvančara, budou vykonávat funkci radních při svém zaměstnání, stejně jako Stanislav Cvrček z Unie pro sport a zdraví.

V Mostě se ODS dohodla se sociálními demokraty, nezávislými a sdružením sportovců. Primátorem je znovu Vladimír Bártl z ODS, jeho náměstky přednosta mosteckého okresního úřadu, kandidát nezávislých Pavel Weiss, Hana Jeníčková z ODS a sociální demokratka Eva Šmejkalová. Volby tu sice vyhrála KSČM, její lídr Vlastimil Balín ale nedokázal podobně jako po krajských volbách získat spojence z jiných politických stran.

Starostou České Lípy bude i v dalších čtyřech letech Petr Skokan z Občanské demokratické strany. Jeho stranická kolegyně Hana Moudrá bude zastávat post místostarostky, stejně jako Jiří Pazourek z Demokratické regionální strany. V sedmičlenné radě města jsou ještě další dva zástupci ODS a po jednom z US-DEU a KSČM.

V Jablonci nad Nisou vede koaliční jednání vítězná ODS. Spolu s ní s největší pravděpodobností na jablonecké radnici vládnout ČSSD. Starostou se zřejmě stane už potřetí Jiří Čeřovský z ODS, jeho strana získá i dva posty místostarosty. ČSSD by měla mít jednoho.

Na dveřích starosty v Semilech zřejmě také zůstane stejná vizitka. Křeslo by si měl udržet František Mojžíš z vítězné Strany pro otevřenou společnost. Vládnout bude společně s ODS, která získá post místostarosty. Tím se stane bývalý poslanec Stanislav Pěnička. V radě města obsadí tři křesla Strana pro otevřenou společnost, tři radní jsou z ODS a jeden z ČSSD.

V Litoměřicích obsadila vítězná ODS funkci starosty. Stal se jím Ladislav Chlupáč, který v komunálních volbách získal absolutně nejvyšší počet hlasů. Ze dvou na tři se zvýšil počet místostarostů. Jedním z nich je předchozí starosta Jiří Landa za KDU-ČSL, dalšími dvěma Petr Herman za sdružení nezávislých Sport a zdraví a Ivan Palán za ODS. V devítičlenné radě mají ODS a Sport a zdraví po třech, lidovci dvě a další sdružení nezávislých jedno křeslo. Komunisté, kteří byli ve volbách druzí, i sociální demokraté vyšli tentokrát naprázdno.

Radnici v Lounech ovládli občanští demokraté. V devítičlenné městské radě obsadili čtyři křesla. Novým starostou se stal dosavadního tajemník radnice Jan Kerner, místostarostkou bude stejně jako dosud Hana Mirvaldová. V radě města zasednou po jednom zástupci KDU-ČSL, Unie pro sport a zdraví, nezávislých a KSČM. Devátého radního zvolí zastupitelé 9. prosince.

Také v čele radnice v Chomutově budou zástupci Občanské demokratické strany. Starostkou se po Alexandru Novákovi stala Ivana Řápková, prvním místostarostou Jan Řehák. Další dvě křesla místostarostů připadla sociálním demokratům, Jaroslavu Říhovi a Ireně Wachtfeidlové. V městské radě zasednou vedle šesti občanských a tří sociálních demokratů také dva nezávislí za Unii pro sport a zdraví. Volby v Chomutově poznamenal skandál spojený s vyškrtnutím lídra z kandidátky sociální demokracie.

V Teplicích ODS vyjednala koalici se sociální demokracií. Primátorský post téměř jistě obhájí Jaroslav Kubera, dvě náměstkovská křesla si rozdělí ODS a ČSSD.

Výsledky komunálních voleb ve všech severočeských okresních městech najdete zde...

autoři: Josef Suk , Ivana Bernáthová , Miroslav Zimmer , Daniel Kopecký
Spustit audio