Každý pátý obyvatel Slavětína je hasič

19. únor 2016
Dobráci roku

Členskou základnu by jim mohly závidět i mnohem větší obce. Slavětín na Lounsku je městys s bohatou minulostí. První zmínka o něm je už z roku 1881. Dnes tu žije 510 obyvatel a 93 z nich patří k dobrovolným hasičům.

„Zdejší sbor vznikl v roce 1881 a byl osmý v okrese Louny,“ říká Pavel Suchý, starosta SDH Slavětín. Letos přibylo slavětínským Dobrákům čtrnáct nových členů.

Hasí sice málo, protože na stupnici jednotek požární ochrany jsou až pátí v pořadí, ale o co méně hasí, o to více soutěží anebo pracují pro ostatní. „Naši chlapi ze soutěží vozí hodnotné ceny, jako třeba čerpadla nebo nové hadice,“ chlubí se hrdě Pavel Suchý.

Ve Slavětíně to žije

Kromě ryze hasičských aktivit se Slavětínští věnují i kultuře a společenskému životu. Pořádají tradiční hasičský ples nebo dětský karneval. Už teď se všichni těší na každoroční branný závod. Jde vlastně o procházku jarní přírodou, která startuje novou sportovní sezónu.

Memoriálem si připomínají kolegu a kamaráda

Tradičně pořádají také požární soutěž pro děti i dospělé. Memoriál S. Kučery se letos bude konat už po šestnácté. Slavětínští touto formou vzpomínají na bývalého kolegu a kamaráda. Loni zkusili obnovit i tradiční posvícenskou slavnost. Přestože odpolední část akce nedopadala, co se návštěvnosti týče, nejlépe, zkusí to letos znovu.

„Dobrovolní hasiči jsou prostě také nositelé kultury. A nás to baví,“ říká Pavel Suchý. Ve sboru má i jmenovce. Velitelem SDH je ve Slavětíně Lukáš Suchý. „Nejsme příbuzní,“ říká s úsměvem velitel. „Já jsem náplava, přistěhovalec a k hasičům jsem se dal proto, že je tu skvělá parta.“

Dobrá nálada ze slavětínských doslova sálá. V Dobrácích dokonce posílali hlasy kamarádům z Koštic a teď doufají, že oni pro ně udělají totéž.

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:
Liberecko a Jablonecko 102,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Novoborsko a Českolipsko a Ústecko 88,8 FM

Dobrovolné hasiče ze Slavětína můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 26. února 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)SLAVETIN na číslo 900 11 04.

Losování v soutěži Dobráci roku určilo, že dalším sborem, za kterým se příští týden vypravíme, je SDH z Háje u Duchcova. Jejich medailonek odvysíláme v pátek 26. 2. 2016 po 15. hodině.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.