Kastelán, který oživil benešovský zámek, skončil. Štafetu přebrala žena

10. červenec 2022 15:28

Se státním zámkem Benešov nad Ploučnicí se po třiatřiceti letech služby rozloučil jeho kastelán Zdeněk Henig. Z kdysi uzavřené a poškozené památky postupně udělal jedno z nejnavštěvovanějších míst v regionu.

„Zámek byl prázdný, v dezolátním stavu. Zavřený,“ vzpomínal na své začátku v roce 1988 Henig. Začal s prvními opravami a následující rok se otevíralo. Po třech desetiletích práce předal štafenu Renatě Křížkové, která bývalému kastelánovi dělala dlouhé roky zástupkyni.

Před koronavirovou epidemií zámek navštívilo v průměru dvacet tisíc lidí ročně, loni jich byla zhruba polovina. Letošní sezona začala už bez protiepidemických omezení 1. dubna. Hned na začátek prázdnin zařadil zámek prohlídky s princeznou a noční prohlídky, které jsou podle Křížkové velmi oblíbené.

Na zámku teď připravují program na tradiční Hradozámeckou noc a rozloučení s prázdninami pro děti.

Zámek v Benešově nad Ploučnicí, kastelán Zdeněk Henig

A plány nové kastelánky? Chce zviditelnit Benešov na turistické mapě a dlouhodobým plánem je otevřít pro veřejnost Konojedský dům. Je to poslední ze sedmi objektů areálu, který se řadí mezi nejvýznamnější dochované památky České republiky z období takzvané saské renesance.

„Benešov je vnímán stále jako průjezdové město. Chceme nabídnout program, který lidi k nám přivede. Více se zaměřit na dětské návštěvníky a speciální prohlídky dělat i pro odbornou veřejnost," řekla kastelánka.

Na zámku v Benešově nad Ploučnicí jsou dva prohlídkové okruhy, jeden zavede turisty do Horní zámku, druhý do Dolního zámku, oba spojuje míšeňský šlechtický rod Salhausenů.

Archeologický průzkum ale odhalil pozůstatky původního domu, který na místě stál už ve 14. století.

autoři: Daniela Pilařová , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související