Kapsáři a advent očima policejních preventistů

15. prosinec 2023

I když se mnoho zlodějů a podvodníků přesunulo na internet, stále se s některými můžete setkat i na ulici, a to především v předvánočním čase. Patří mezi ně i kapsáři, pro které je čas adventu jednou z nejlepších příležitostí, jak se snadno obohatit.

„Tito zloději využívají toho, že se lidé soustředí na předvánoční nákupy a nejsou tak obezřetní. Vyskytují se přitom třeba na předvánočních trzích nebo v obchodech. Většinou pracují ve skupinkách, kdy jeden odláká pozornost a další se pak zaměří na vaši peněženku. Proto apelujeme na lidi, aby doklady, peněženku a mobilní telefon nosili odděleně,“ vysvětluje policejní preventista Tomáš Frolík z oddělení tisku a prevence Policie České republiky Krajského ředitelství Ústeckého kraje.

„Dalším slabinou nakupujících, kterou kapsáři využívají ke krádežím, je nákupní košík. Lidé si totiž do něj často odloží tašku nebo kabelku, a ty pak jsou pro kapsáře snadnou kořistí,“ doplňuje policejní preventistka Pavla Kofrová.

Jak se kapsáři maskují před kamerovým systémem? A jak často se podaří kapsáře odhalit? Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu.

Spustit audio