Kandidáti hnutí Severočeši.cz se chtějí proti odvolání z voleb bránit u soudu

30. září 2016

Kandidáti hnutí Severočeši.cz se brání odvolání z voleb do zastupitelstva Ústeckého kraje a požadují zrušení rozhodnutí krajského úřadu. O zrušení kandidátky požádala místopředsedkyně Hana Jeníčková.

Hnutí je rozdělené od chvíle, kdy v únoru 2014 zvolila valná hromada nové vedení. Výsledek hlasování ale letos zrušil soud, a podle Jeníčkové tak dosavadní vedení nemělo právo podávat kandidátku.

Odvolaní kandidáti naopak argumentují mimo jiné i dokumentem o zvolení poslance Bronislava Schwarze předsedou hnutí ještě před soudem zrušenou valnou hromadou.

Tento zápis i právní rozbor dnes na krajský úřad přinesl druhý místopředseda a odvolaný kandidát Jiří Zelenka. „Zrušit se to dá, protože to byl podvod. Určitě to bude někdo žalovat, a když, tak budeme chtít opakování voleb,“ říká Jiří Zelenka (Severočeši.cz).

Krajský úřad podle mluvčího Zdeňka Rytíře rozhodnutí změnit nemůže – úřad vycházel z rejstříku Ministerstva vnitra. „Předsednictvo, jehož jménem jedná a podepisuje předseda nebo místopředseda, nebo jiný pověřený člen předsednictva hnutí,“ vysvětluje Rytíř.

Naopak magistrát v Mostě podle mluvčí Aleny Sedláčkové návrh na stažení kandidatury senátorky Aleny Dernerové ještě přezkoumává.

autoři: hau , dap
Spustit audio