Josef Pattermann – legendami opředený výstřední léčitel a bylinkář z Kořenova

17. leden 2024

V domku na spadnutí v Kořenově se roku 1852 narodila jedna z mýtických postav severočeského léčitelství – Josef Pattermann.

Po ukončení školní docházky se Josef Pattermann učil řemeslu v polubenských Riedlových sklárnách. Absolvoval povinnou vojenskou službu a pak se živil, jak se dalo – ve sklárně tahal tyče, kácel stromy, byl kameníkem i pokrývačem.

Když se mu podle jeho slov jednou ve snu zjevila Panna Marie, slíbil jí, že bude léčit nemocné a chudé.

Jeho matka byla známou bylinkářkou, takže se měl od koho učit. K dalším znalostem přišel pečlivým studiem chytrých knih.

Sám sebe začal považovat za vyvoleného. Chodil v ženských šatech a vlasy měl svázané do dlouhého copu. Byl velmi zbožný, ale vstup do kostelů mu byl kvůli jeho zjevu často zapovězen.

Podle dostupných pramenů léčil tak, že si od nemocných vyslechl popis jejich potíží. Pak odešel do komůrky, odkud přinesl různé lektvary, bylinky nebo mastičky. Jelikož byl považován za šarlatána, skončil dokonce ve vězení. Léčitelství ale přesto nezanechal.

Copatý muž, jak se Pattermanovi přezdívalo, se chudý narodil a chudý také ze světa odešel. Od nemocných totiž peníze nevyžadoval. Přijímal jen dobrovolné příspěvky. Když v roce 1936 zemřel, přišly se s ním rozloučit davy lidí.

autor: Milan Knotek
Spustit audio