Jiří Hoskovec – významný český psycholog, rodák z Ústí nad Labem

28. únor 2024

V Ústí nad Labem se v roce 1933 narodil významný český psycholog Jiří Hoskovec. Zabýval se hlavně historií psychologie, psychologií dopravy i atraktivními tématy hypnózy a sugesce.

Výzkumné metody hypnózy byly předmětem Hoskovcovy diplomové práce na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy.

Po studiích ale na konci 50. let nastoupil do Výzkumného ústavu bezpečnosti práce. Právě tady se začal zajímat o dopravní psychologii. S kolegou Jiřím Štikarem napsali řadu zajímavých knih, například Psychologie a fyziologie řidiče, Mládež a silniční doprava nebo Psychologie v dopravě.

Hoskovec začal v roce 1960 pracovat v Psychologickém ústavu Univerzity Karlovy. V polovině 60. let absolvoval vědecký pobyt na světově proslulé Stanfordově univerzitě v Kalifornii. Společně se slavným psychologem Ernestem Hilgardem se zde zabývali hypnózou a učením ve spánku.

V této oblasti se Hoskovec snažil propojovat vědecké poznatky a trendy z východního bloku i Západu, které sepisoval do knih a článků a přednášel v zahraničí, například v Japonsku.

Později působil jako profesor na Univerzitě Karlově a byl vedoucím redaktorem časopisů Československá psychologie a Psychologie v ekonomické praxi.

Mezi jeho nejznámější knihy patří Tajemství experimentální psychologie, Psychologie hypnózy a sugesce nebo Dějiny české a slovenské psychologie.

Profesor Jiří Hoskovec zemřel v roce 2011 v Praze.

autor: Milan Knotek
Spustit audio