Jindřich Šťáhlavský – country zpěvák se sametovým basem, rodák z Ústí nad Labem

Ústecký promotér Zdeněk Kymlička o něm řekl, že svým charakteristickým hlasem přiváděl ženy v němý úžas a muže odstavil na druhou kolej. A byla to pravda. Sametový bas country zpěváka Jindřicha Šťáhlavského, kterým zpíval největší hity Fešáků, zůstane navždy nezaměnitelný. 

Jindřich Šťáhlavský se narodil v roce 1945 v Ústí nad Labem. Jako chlapec chodil do hudebky, ale vůbec ho to nebavilo. Muzika si ho však brzy sama našla.

Začínal v ústecké skupině The Strangers, později se stal členem kapely Bluegrass Hoppers. Ta se potom přejmenovala na Fešáky. A právě s nimi Štáhlavský nahrál, nazpíval nebo otextoval mnoho hitů. Ty nejznámější, ke kterým patří například Jaro nebo Pojedou, se hrají u táboráků dodnes.

Vystupoval také s kapelami Kliďánko, Starý fóry a Rekonvalescence. Byl redaktorem Českého rozhlasu a jako držitel Porty zasedal mnoho let v její porotě. Podílel se také na jejím návratu do Ústí, kde byla v roce 1967 založena.

Těžká nemoc upoutala v roce 2008 Jindřicha Šťáhlavského na invalidní vozík. Jeho fanoušci ho naposledy viděli vystupovat v prosinci 2012 na jubilejním koncertu Fešáků v Ústí nad Labem.

Zpěvák, který působil na československé a české country scéně čtyři desetiletí, zemřel v roce 2013. Bylo mu 68 let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio