Jehněčí kotlety
Jehněčí maso je dobře stravitelné, nemá velký obsah tuku a naopak disponuje slušným množstvím prospěšných látek – například vitamín D, vitamíny skupiny B nebo prvky jako železo, vápník, zinek a fosfor.
Apetýt bude servírovat velikonoční jehněčí kotletky. Recept je od profesionálního kuchaře, který s naším postupem zvládnete i vy. Velikonoční svátky se letos budou slavit především dobrým jídlem a setkáním s nejbližšími. Tímto hlavním chodem, který jsme pro vás vybrali v časopisu Štamgast&Gurmán, určitě oslníte.
- 400 g jehněčích kotletek
- 200 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g hrášku
- 3 velké brambory
- 1 ředkev
- 100 ml vína
- 50 g cukru
- 1 litr hovězího vývaru
- 10 g soli
- 100 g másla
- 50 g hrubozrnné soli
- 20 g tymiánu
- 2 ks smetany (33%)
- bylinky na zdobení
- černý pepř
- cuketu
Postup:
- Hrubozrnnou sůl dáme na plech, na něj položíme umyté velké brambory.
- Pečte 40 minut na 180 °C.
- Po zchladnutí oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
- Potom na pánvi vymícháme s máslem, pepřem, solí a tymiánem.
- Vytvarujte váleček o velikosti mrkve.
- Očištěné jehněčí kotletky si opepříme a opečeme na oleji, dáme do trouby na 180 °C a pečeme 10 minut, potom posolíme a necháme 4 minuty odpočinout v pokojové teplotě.
- Vezmeme si jednu mrkev, cuketu a ředkev, tu si nakrájíme podélně na plátky.
- Lehce osolíme a orestujeme na másle, potom se rozloží na střídačku a na to se položí váleček z brambor a zamotá se.
- Ze zbylé mrkve, hrášku a celeru si uděláme pyré.
- Mrkev uvaříme ve vodě do měkka až tam nebude téměř žádná voda a přidáme půlku smetany, potom rozmixujeme do hladka.
- Celer nakrájíme na malé kostky a pomalu uvaříme v celé smetaně.
- Přidáme sůl a pepř, rozmixujeme do hladka.
- V osolené vodě si spaříme hrášek a rozmixujeme do hladka, přecedíme přes jemné sítko.
- V kastrolku si uděláme karamel a zalijeme vínem, trochu svaříme a přidáme vývar a tymián.
- Celé zredukujeme tak na 100 ml až je omáčka hustá a lesklá.
Související
-
Kopřivové lívanečky
V dalším vydání Apetýtu nabízíme recept na kopřivové lívanečky, který najdete i v připravované knize Babské rady!
-
Špecle s krůtím masem
Recept středečního Apetýtu nabídne návod na oběd či vydatnou večeři. Základem jídla je krůtí maso – jde o pevné maso, které je zdravé a má výbornou chuť.
-
Medvědí bochánky
Apetýt přináší originální recept na „medvědí bochánky“. Teď na jaře zdobí koberce lístků medvědího česneku převážně lužní lesy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.