Medvědí bochánky
Apetýt přináší originální recept na „medvědí bochánky“. Teď na jaře zdobí koberce lístků medvědího česneku převážně lužní lesy. Údajně získal své jméno podle toho, že jeho cibulky chutnají medvědům, kteří je vyhrabávají ze země. Lidským strávníkům ovšem chutná taky!
Kromě příjemně česnekové chuti má i spoustu blahodárných účinků, ale pozor – jeho sběr by měl být vždy ohleduplný k přírodě. Natrhat si tedy jen množství pro vlastní spotřebu.
Budete potřebovat:
- 220 g hladké mouky + na poprášení
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžičku jemné soli
- 30 g strouhaného parmazánu
- 65 g másla
- 130 ml mléka + 1 lžíci na potření
- 1 veliká hrst medvědího česneku, nasekaného nadrobno (můžeme ho nahradit kopřivami, špenátem, jarní cibulkou – v tom případě doplníme 2 drcené stroužky česneku)
- 1 žloutek na potření
- 4–5 lžic strouhaného parmezánu na posypání
Postup:
- Troubu předehřejeme na 220 °C.
- Do mísy vsypeme mouku, kypřicí prášek, parmazán a sůl. Krátce promícháme.
- Pak přidáme nakrájené máslo, mléko a medvědí česnek a pořádně propracujeme tak, aby se těsto spojilo.
- Těsto vyklopíme na dobře pomoučněnou plochu a krátce prohněteme.
- Pak rozválíme na obdélník tloušťky zhruba 3 cm.
- Pomoučněným nožem nařízneme na deset přibližných čtverečků.
- Přeneseme je na pečicím papírem vyložený plech, potřeteme žloutkem prošlehaným s mlékem a posypeme strouhaným sýrem.
- Pečeme 15 minut, aby pěkně zezlátly.
Tip: Medvědí bulky chutnají výborně jen s máslem, ale můžete si je obložit tím, co máte rádi.
Související
-
Síla bylinek: Medvědí česnek
Pro důležitý zdroj vitamínů nemusíme do lékárny, stačí zajít do lesa pro medvědí česnek a na zahrádku pro pažitku. V našem seriálu o bylinkách napovíme, čím nám prospívají.
-
Medvědí česnek najdete v lese a zadarmo. A proč byste na něj měli zajít?
Zelené zlato. Tak se říká medvědímu česneku, který najdete na okraji lesa. Světle zelené a krásně vonící lístky jsou výborné na snížení vysokého tlaku a podporují trávení.
-
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek už roste. A tohle je oblíbený recept Zuzky Plíškové, jak s ním naložit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka