Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek už roste. A tohle je oblíbený recept Zuzky Plíškové, jak s ním naložit.

Budete potřebovat:

100 g medvědího česneku
2-3 lžíce mletých ořechů
1 šalotka
sůl
špetka cukru
citrónová šťáva
cca 4 lžíce pamazánu
150 ml oleje (nejlépe olivového, nebo kvalitního slunečnicového) plus podle potřeby

Postup:

1. Medvědí česnek přebereme, odstraníme silnější stonky a nahrubo nasekáme.

2. Společně s ořechy a cibulkou krátce pomeleme v robotu, postupně přidáváme olej.

3. Když je vše posekané, přimícháme najemno nastrouhaný parmazán, citrónovou šťávu, sůl a cukr.

4. Plníme do menších sterilovaných skleniček, pesto důkladně stlačíme lžičkou, aby bylo celé pokryto olejem.

5. Skladujeme v chladničce.

6. Použít můžeme třeba na těstoviny, pizzu, nebo ho lze přidat třeba do bramborové kaše.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.