Je krize středního věku ryze mužskou záležitostí?

28. únor 2014

Termíny jako krize středního věku nebo taky druhá míza určitě sami znáte. Potýkají se s ní jenom muži nebo jimi trpí i ženy?

„Ne každého druhá míza postihne. Často k takové situaci dochází tehdy, pokud partnerský život jedince není uspokojivý,“ vysvětluje psycholog Otakar Fleischmann.

40 nebo 50 let podle psychologa není pro muže překážkou, aby se rozhodli ukončit jednu kapitolu života a začít další.

„Měli bychom problémy ve vztahu řešit tím, že bychom si měli otevřeně říct, co nám vadí, co zase máme rádi a měli bychom si vycházet vstříc,“ doporučuje Otakar Fleischmann.

Někteří psychologové jsou přesvědčeni o tom, že ženy nemají žádné druhé, třetí nebo další mízy. Pokud je žena normální, pak většinou stárne kontinuálně. O své děti se stará, i když dospívají, a ani ve dvaceti jí nepřipadají dostatečně velké na to, aby je opustila.

Podle Otakara Fleischmanna bychom ale neměli dělat rozdíl mezi muži a ženami – druhá míza si zkrátka nevybírá a postihuje jedince bez ohledu na pohlaví.

„Zamilovat se můžeme kdykoliv a do kohokoliv, je to otázka chemie,“ upozorňuje psycholog. Spokojený partnerský život je ale něco jiného – na něm musíte pracovat. Pokud se mu nevěnujeme, může to být rychlý konec takového vztahu.

Spustit audio