Jaroslav Tvrdík - místostarosta města Litoměřic

Ve čtvrtek 9. dubna jsme si povídali o zasedání ministrů dopravy v Litoměřicích, jaký je k němu doprovodný program nebo jaká jsou kvůli němu dopravní omezení. Pokud vás téma zajímá, máte možnost poslechnout si přiložený zvukový záznam, nebo si celý rozhovor přečíst.

Eva Bucharová, moderátorka: Na Českém rozhlase Sever je v tuhle chvíli ten pravý čas povídat si s naší návštěvou. Dnes k nám přišel pan Jaroslav Tvrdík, dobrý den.

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Dobrý den.

Eva Bucharová, moderátorka: Pan Jaroslav Tvrdík je místostarostou města Litoměřic, takže jakou jste měl cestu, se vás na začátek zeptám.

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Tak vzhledem k dnešnímu počasí byla velice příjemná k vám do Ústí.

Eva Bucharová, moderátorka: My si dnes budeme spolu povídat o vzácné návštěvě, která, která se chystá koncem dubna právě do Litoměřic, je to návštěva ministrů zemí Evropské unie. Bude jich celkem 27, pokud mám dobré informace.

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Ano, bude jich 27 a budou to ministři dopravy členských států Evropské unie a 29. dubna budou zasedat v Litoměřicích v domě kultury.

Eva Bucharová, moderátorka: My budeme dnes mluvit o tom, jaký program bude doprovázet tenhle příjezd ministrů dopravy, jaká budou dopravní omezení a na úvod bychom si mohli říci, proč právě v Litoměřicích budou ministři dopravy zasedat.

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Tak je to především díky iniciativě našeho pana senátora, pana Alexandra Vondry, který je senátor za Litoměřic a Slánsko a jemu se podařilo to, aby se to konalo právě v Litoměřicích a my jsme za to velmi rádi.

Eva Bucharová, moderátorka: Já jsem mluvila o dopravních omezeních, která tady samozřejmě zmíníme, ale samozřejmě tahle návštěva přinese Litoměřicím i mnohé dobré a co to vlastně bude, tak to si řekneme už po písničce. Na Českém rozhlase Sever vám zpíval Dalibor Janda, no, a v tuhle chvíli už je na řadě povídání s naším dnešním dopoledním hostem, místostarostou Litoměřic, panem Jaroslavem Tvrdíkem. 29. dubna přijedou do Litoměřic ministři dopravy zemí Evropské unie, proč právě do Litoměřic, tak to jsme vysvětlili před písničkou a teď bychom si mohli říci, jestli tam budou třeba spát nebo jestli to bude jednodenní návštěva.

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Tak nebudou spát v Litoměřicích, všichni budou ubytováni v Praze v hotelu Hilton, v Litoměřicích proběhne zasedání, které bude od 9 hodin do odpoledních hodin a potom se všichni přesunou na galavečer, který bude probíhat u Jirkova na Červeném Hrádku a odtamtud se všichni zase přesunou do Prahy.

Eva Bucharová, moderátorka: Kde budou zasedat ministři?

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Ministři budou zasedat v Domě kultury v Litoměřicích, který prošel nějakou rekonstrukcí, především se tam dělaly interiérové věci, takže v současné chvíli se dokončují, ale jsme už připraveni na přijetí delegace, která přijede toho 29. května.

Eva Bucharová, moderátorka: Předcházely tedy této návštěvě nějaké zásadní úpravy, dejme tomu, kulturního domu nebo jiných zařízení?

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Tak zásadní rekonstrukcí prošel interiér v domě kultury, kdy se vyměňovaly především podlahové krytiny, opravovalo se schodiště, v současné době se především uklízí a připravujou se různé, různé prostě detaily tak, aby všechno bylo připraveno.

Eva Bucharová, moderátorka: O čem budou jednat ministři dopravy?

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Tak ty témata já v současné době ještě osobně neznám, to je věc, která přijde na pořad až, až tam, protože my o samotném programu nerozhodujeme, my poskytujeme jenom dům kultury k dispozici, a toto všechno si organizuje ministerstvo dopravy a úřad vlády.

Eva Bucharová, moderátorka: Dobře, takže ministři dopravy v Litoměřicích spát nebudou, ale budou tam určitě jíst, takže kde?

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Tak jíst budou, oběd je pro ně připravován na náměstí hotelu Salva Guarda.

Eva Bucharová, moderátorka: Vy jste pojali velkolepě tuhle návštěvu, protože na 29. dubna, což je všední den, není to víkend, jste na celý den připravili do Litoměřic bohatý kulturní program, no, a na co všechno se tedy Litoměřičtí mohou těšit, anebo ti, kteří v Litoměřicích právě 29. dubna budou, tak o tom si řekneme zase po písničce. Tak to byla skupina Děda Mládek Illegal Band, rychlíkem jsme sice nedojeli do Prahy, ale to vůbec nevadí, my jsme chtěli dojet do Litoměřic, protože tady máme dnes hosta z Litoměřic, pana místostarostu Jaroslava Tvrdíka a bavíme se o 29. dubnu, kdy do Litoměřic přijedou na zasedání, na neformální jednání ministři dopravy všech zemí Evropské unie. Tento den bude pojat velkolepě Litoměřickými, protože vy jste připravili na ten den bohatý kulturní program, pojďme tedy Litoměřické i návštěvníky města pozvat.

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Takže bude probíhat eurofestival v Litoměřicích na náměstí v Litoměřicích. Ten program bude probíhat už dopoledne, kdy od 10 hodin budou probíhat takové debaty na téma Evropské unie, v 11 hodin začne dětský program, kde budou, kde bude dětská show, kouzelnická show a ve 14 hodin odpoledne začne jakoby hlavní kulturní program, který bude uvádět Bára Štěpánová, vystoupí mimo jiné dětský pěvecký sbor Máj, který v současné době slaví 50 let od svého vzniku. A odpoledne začíná oficiální zahájení eurofestivalu, to je od 5 hodin, kdy bude vystupovat paní Irena Moozová, vedoucí zastoupení Evropské komise v České republice, bude účastna paní hejtmanka, paní Vaňhová, starosta města Litoměřic, pan Chlupáč a večer nebo později odpoledne bude následovat další program, od 19 hodin to bude kapela Buty a největší tahák, trhák kulturní bude od půl deváté večer, kdy vystoupí v Litoměřicích skupina Mig 21 a my víme, že rodák, pan Macháček ...

Eva Bucharová, moderátorka: Pan Macháček.

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: ... je z Litoměřic.

Eva Bucharová, moderátorka: Dobře, tak to jste určitě samozřejmě všichni zváni na 29. duben do Litoměřic, nudit se tam nebudete, jak slyšíme. Zatímco budou ministři po celý den jednat, tak jejich manželky, které přijedou s nimi, mají taky už vymyšlený program, já jsem nahlédla do vašich materiálů, že se rozhodne nudit nebudou, takže co budou dělat manželky celý den.

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Takže manželky poplují lodí, poplují po Labi, předtím ale navštíví ještě biskupství v Litoměřicích, budou přijaty naším novým panem biskupem, panem Baxantem, ochutnají litoměřická vína, potom se uskuteční plavba po Labi, kdy poplují z Litoměřic na jezero v Píšťanech. Odtamtud pojedou autobusem do Mšených Lázní, kde proběhne jakási jejich relaxace a příprava na zmíněný galavečer, který proběhne na Černém Hrádku u Jirkova.

Eva Bucharová, moderátorka: No, když vás tak poslouchám, tak si říkám, není vůbec špatné být manželkou ministra dopravy.

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Tak má to nepochybně svoje, svoje výhody, ale má to pochopitelně i ty stránky negativní, kdy asi není vůbec jednoduché žít po boku pana ministra a přizpůsobovat se jeho programu, omezovat se časem a ...

Eva Bucharová, moderátorka: To asi máte pravdu. No, my jsme tady víceméně mluvili o samých příjemných věcech, které souvisí s návštěvou ministrů dopravy v Litoměřicích, ale tahle návštěva přinese i nějaké ty starosti, jako jsou třeba dopravní omezení, i když se jedná o ministry dopravy. No, a právě o nich, o případných uzavírkách nebo objížďkách si řekneme na Českém rozhlase Sever zase po písničce. S litoměřickým místostarostou, panem Jaroslavem Tvrdíkem, se dnes bavíme o návštěvě ministrů dopravy 27 zemí Evropské unie. Přijedou na neformální jednání do Litoměřic 29. dubna. Říkali jsme spoustu příjemných věcí, které se týkají třeba kulturního programu, který bude doprovázet tuhle návštěvu vzácnou. No, a co ty nepříjemné věci, nějaké objížďky nebo uzavírky.

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Tak každopádně budou v Litoměřicích, já to maličko přiblížím, bude se to týkat hlavně litoměřického náměstí, které bude tu dobu uzavřeno, ale částečně průjezdné bude. Ten, kdo to zná v Litoměřicích, tak bude průjezdno Dlouhou ulicí směrem na náměstí okolo muzea v Litoměřicích a zpátky z náměstí Dominikánskou ulicí. Jinak bude uzavřeno. Bude uzavřena ulice Na Valech před domem kultury, takže tam bude objížďka. A bude uzavřená také Lidická ulice. Na druhé straně ostatní parkoviště, které jsou například v okolí soudu v Litoměřicích, tak ty budou ten den zdarma.

Eva Bucharová, moderátorka: Tyhle uzavírky nebo tahle omezení budou platit po celý den nebo máte to nějak časově vymezené?

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Budou platit po celý den, potom samozřejmě po skončení zasedání se uvolní uzavírka před kulturním domem, ale náměstí bude uzavřeno z důvodu pořádávání právě eurofestivalu, který bude probíhat až do nočních hodin.

Eva Bucharová, moderátorka: Máte velké starosti se zabezpečením bezpečnosti ministrů, jejich doprovodu, manželek, novinářů?

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Tak to jsou záležitosti, o které se stará policie, my jsme museli samozřejmě vyhovět určitým jejich požadavkům, ale převážně je to jejich záležitost, jejich starost, já doufám, že proběhne všechno v pořádku, byly určité požadavky samozřejmě na Městskou nemocnici v Litoměřicích, kde musí být připraveno určité věci, když by došlo k určitým problémům. Ale já doufám, že to nebude potřeba.

Eva Bucharová, moderátorka: Tak, a já bych se na závěr našeho povídání ráda vrátila k jednomu bodu programu, a to je projížďka manželek ministrů dopravy lodí po Labi. Jestlipak i my budeme mít možnost už brzy se touto lodí svézt?

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Tak, budeme mít možnost, ta možnost bude už teď v dubnu, protože začínáme plavbu, víkendové plavby v dubnu. To znamená, že už teď tentok krásný velikonoční víkend bude plavba v sobotu, bude i v neděli a další dva víkendové, víkend budou další dvě víkendové plavby v průběhu dubna. 1. května bude slavnostní zahájení osobní lodní dopravy na Labi a od 2. května už loď popluje podle pravidelného jízdního řádu.

Eva Bucharová, moderátorka: Tak, to jsou výborné informace pro nás, kteří rádi jezdíme a chodíme na výlety po severních Čechách. Naším hostem byl dnes místostarosta města Litoměřic, pan Jaroslav Tvrdík, my děkujeme za návštěvu a přejeme vám, aby toho 29. dubna při návštěvě ministrů dopravy Evropské unie všechno klaplo, jak má.

Jaroslav Tvrdík, místostarosta města Litoměřic: Děkuju vám.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.