Jaro vybízí k očistě těla – nejvíc po ní volají naše játra
Naše játra po celý rok musejí snášet mnoho našich neřestí v oblasti jídla i pití. Zaslouží si proto alespoň na jaře pořádný detox a péči. Jak na očistu těla poradila bylinkářka Venuše Studničková.
Tradiční půst, který nastává po masopustu, je poslední dobou přebírán do moderní detoxikace. Lidé si během půstu odepírají nejen maso, ale i většinu jiných neřestí, jako je třeba i sladké, alkohol a podobně.
Pokud jste ale masožravec každou buňkou v těle, je dobré si odepřít alespoň těžké červené maso a nahradit ho rybami a krůtím. „Krůta nesní nic špatného a nedá se vykrmit tak rychle, tak jako kuře,“ vysvětluje bylinkářka Venuše studničková.
K detoxikaci se nejvíce váže očista jater. Játra jsou velmi důležitým orgánem, který si zaslouží (alespoň na jaře) pořádně zregenerovat.
„I když je to orgán, který umí sám regenerovat, je důležité pomoci mu,“ upozorňuje bylinkářka.
Na játra je skvělý ostropestřec
Nejlepším pomocníkem na péči o játra je jednoznačně ostropestřec mariánský. Používá se z něj semínko, které se nadrtí (nenamele – při drcení neztrácí olej, který je prospěšný). Můžeme ho zařadit i do svého jídelníčku. „Buďto do jogurtů, na chleba s máslem, nebo třeba do salátu,“ radí bylinkářka.
Neměl by se ale vařit, spařovat ani namáčet. „Doporučuji dvě čajové lžičky po ránu do jogurtu. Tato bylina velmi rychle regeneruje jaterní buňky. Měl by se užívat tři měsíce, poté měsíc pauza, pak se podle bylinkářky může opět tři měsíce užívat.
Na trhu můžeme najít několik variant této bylinky – v kapkách, v tabletách nebo třeba i jako olej.
Mezi další bylinky, které nám pomůžou k očistě těla, je například kopřiva. U té si ale musíme dát pozor, jelikož dlouhodobé užívání podporuje osteoporózu. Doporučuje se ji užívat maximálně jeden týden v kuse.
Dále je prospěšné užívat bylinné čaje – například odvar ze sedmikrásek, měsíčku, přesličky nebo břízy. Buďto si můžeme dopřát čaj z jednotlivých bylinek nebo dojít do specializovaného obchodu a koupit si už namíchané směsi.
Související
-
Slanobýl je rostlinka chutná i léčivá – pomůže s nemocnými játry i ledvinami
Slanobýl je doma v Japonsku. Zdomácněl ale i v Itálii, kde si oblíbili jeho slané listy pokapané olivovým olejem. Narazit na něj můžete i u nás – a to na jižní Moravě.
-
Jablečník podporuje trávení a čistí játra. Dá se z něj připravit i víno na nervy
Jablečník obecný je doma ve Středomoří, dávno ale už zdomácněl i u nás. Dorůstá asi do půl metru a vzhledem trochu připomíná hluchavku.
-
Kořen hořce je dobrý na játra a žlučník. Navíc pomáhá k rychlejší rekonvalescenci po nemocech
Kořen hořce je v lidovém léčitelství známý tisíce let. I když je chráněný, můžete jeho léčivých účinků využít – dá se totiž koupit v některém z bylinkářství.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka