Jarní procházka v barokní zahradě Großsedlitz

19. květen 2013

Slyšeli jste o barokní zahradě Großsedlitz? Že ne? Jde o jeden z nejzajímavějších a nejkrásnější zahradních areálů Německa a leží jen kousek za naší hranicí, pár kilometrů před Drážďany u města Heidenau.

Na 12 hektarech se tu rozprostírá jedinečný doklad barokní zahradní architektury, se vším, co k ní patří. Tedy s nádhernými květinovými partery, střiženými keři, vodotrysky a bazény, romantickými zákoutími a sochami a především úžasnými a stále se měnícími pohledy.

Do zahrady se platí vstupné 4 eura. Je to pochopitelné, vždyť starost o tak rozlehlý areál musí být velice náročná. V centru zahrady stojí malý zámeček s kavárnou a dvě oranžerie, ve kterých bývají výstavy.

Další podrobnosti o zahradě najdete na webových stránkách barokního zámku Großsedlitz.


Zvětšit mapu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.