Jan Křemen: Kubánec, to je první český motorkářský román

Motorky se Janu Křemenovi, alias Kubánci, zadřely pod kůži už od dětských let, když mu strejda kombajnér půjčil „pionýra“, aby mu zdaleka ještě ne patnáctiletý Honzík vozil na pole svačinu.

Je tedy asi jednoduché správně odpovědět na otázku: „Proč Jan Křemen rád jezdí pro rohlíky?“ Možnosti máte sice tři: a/ protože jsou jeho nejoblíbenější jídlo, b/ protože miluje svou ženu, která ho pro ně posílá, c/ protože je to příležitost prohnat terénní Husqvarnu 125, ale při vší úctě k a i b ‒ možnost c je správně.

Dnes má Jan Křemen ve své „stáji“ krom zmíněné terénní Husqvarny ještě takové stroje, jako je Harley Davidson 883 Custom (stavba - tedy originálně dotvořený tovární stroj) a Electra Glide Limited.

S lidmi stejné krevní skupiny se schází už léta, hodně toho prožili, mají na co vzpomínat, a tak nad hromadou starých fotek vznikl nápad sepsat to jak pro kamarády, tak i pro další generace motorkářů. A třeba i pro partnerky, aby pochopily, co ty mužské na motorkách tak baví.

A tak se narodil původní český román o životě motorkáře. Jmenuje se Kubánec – podle bojového motorkářského jména autora. Proč Kubánec? To už se dozvíte z audiozáznamu vyprávění Jana Křemena. Pohodu u poslechu vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.