Jan Harrach – osvícený šlechtic a otec krkonošské turistiky

30. srpen 2023

Severočeské městečko Jilemnice je pupeční šňůrou spojeno s jednou z největších osobností 19. století – hrabětem Janem Harrachem. Nejen, že opravil a později rozšířil místní zámek, ale Jilemnice se díky němu stala kolébkou českého lyžování.

Jan Nepomuk František hrabě z Harrachu, který se narodil v roce 1828, převzal jilemnické panství, když mu bylo 32 let.

Stal se zdatným hospodářem. Věnoval se zpracování dřeva i pivovarnictví.

Především je ale vyzdvihován jako otec krkonošské turistiky. V roce 1904 zde založil první přírodní rezervaci o rozloze 60 hektarů. Zdokonaloval krkonošské cesty a stál u vzniku mnoha známých horských chat.

Přispěl také k vybudování železniční dráhy z Martinic do Rokytnice nad Jizerou a na Žalém nechal postavit restauraci a kamennou věž.

Byl předsedou či členem desítek organizací a spolků. Svými penězi podpořil výstavbu Národního divadla a hrál také důležitou roli v rozmachu Národního muzea. Jako politik vykonával mandát v Říšské radě.

Po návštěvě světové výstavy v Oslu v roce 1892 nechal domů přivézt jeden pár jasanových lyží z Norska a jeden pár bukových z Vídně. Podle jejich vzoru začali místní řemeslníci lyže vyrábět. Svým poddaným tak Harrach usnadnil pohyb v horském terénu.

Nebyl sice prvním, kdo lyže do Krkonoš dovezl, ale jeho skutek výrazně přispěl k obrovskému rozmachu lyžování lidových vrstev.

Hrabě Harrach, kterého si lidé vážili hlavně pro jeho sociální cítění, zemřel ve Vídni v roce 1909.

autor: Milan Knotek
Spustit audio