Jan Eichler - ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem

V pátek 22. října jsme se bavili s naším hostem o tom, jak se natáčí pořad Prostřeno, ve kterém vaří a soutěží mezi sebou amatéři a ve kterém byl Jan Eichler jedním z účinkujících. Poslechněte si celý rozhovor v přiloženém audiozáznamu!

Pohodový poslech Vám přeje Český rozhlas Sever!

Níže naleznete také přepis celého rozhovoru...

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak nikoli zvuky ticha, ale Jana Eichlera budeme teď poslouchat ve vysílání Českého rozhlasu Sever. A zaměříme se na vaření, na jídlo. Takže, pane Eichlere, co budete vařit o víkendu?

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Tak to se přiznám, že teprve, teprve o tom přemýšlím, protože je pravda, že o víkendu skutečně pojedu se postarat o svého starého taťku. Takže přemýšlím co, ale vypadá to, že to bude knedlíčková polívka s nudlemi a že uděláme nějaký možná dobrý řízky.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to není zrovna špatný nápad, možná že to poslouží jako inspirace i našim posluchačům. Ale já jsem předestřela, že to velké hlavní téma naše dnešní je televizní pořad Prostřeno. A vy jste byl jedním z účastníků, což přeci jenom těch mužů je tam méně než, než žen. A zajímalo by mě, kdo, kdo vás přihlásil nebo vy sám jste se chtěl předvést, pochlubit?

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Ne, skutečně tu ambici jsem v žádném případě neměl. Byl jsem de facto jakoby, jakoby částečně přihlášen, ale vzniklo to velice prozaicky, protože sháněli dvě ženy do vaření, obrátili se na mě, já jsem bohužel oslovit 10 žen, které měly přijít a vařit a nakonec to dopadlo tak, že ty ženy to odmítly. Bály se velikosti kuchyně, já jsem pořád nechápal proč, protože jsem si říkal, jako jak souvisí velikost kuchyně s tímto pořadem. Vždyť stačí dobře uvařit. Já jsem ten pořad nikdy neviděl, nevěděl jsem o něm nic. No, a nakonec to dopadlo tak, že řekli: ale vždyť vy umíte taky vařit, když těch 10 žen odmítlo. Já jsem řekl: vařit umím, ale nemám čas, ani chuť, ani nevím, co je to za pořad. A oni mě tak dlouho upovídávali, jel jsem v autě, přiznávám se, že jsem přitom bohužel teda telefonoval s nimi, to mi oni volali, tak abych se rychle toho hovoru zbavil, tak jsem řekl: když bude nejhůř, tak ano. A druhý den bylo nejhůř.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Bylo nejhůř.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: A v pátek jsem se to dozvěděl a vlastně od pondělka se to natáčelo.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to je úžasné, protože vymyslet menu tak, aby to člověk zvládl a ještě aby měl šanci uspět, to rozhodně není věc jednoduchá. Takže po písničce se do toho pustíme a připomínám posluchačům, že mají šanci ptát se vás taky na to, co je zajímá ohledně tohoto pořadu. Cédéčko Chuťovky na grilu, speciál 20 dílů s Petrem Novotným, tak na jednoho z vás čeká.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, náš dnešní dopolední host Jan Eichler, povídáme o televizním pořadu Prostřeno. Tak už víme, jak jste se dostal tam, tak trošku jako slepý k houslím.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Ano, přesně tak.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Vy jste vlastně tady hájil čest Severočechů, když ženy odmítli. No, ale jak jste se vůbec dostal k vaření? Protože ten vztah určitý tam musel být, to zase asi byste do toho nešel, kdybyste o vaření nevěděl nic.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Tak to je pravda, já musím za to, co umím v oblasti vaření, poděkovat bohužel už zesnulé své matce, protože mamka nás odmala všechny 3 děti vedla k tomu, abychom se podíleli na vaření a my jsme to dělali rádi, bavilo nás to. Takže všichni 3 sourozenci jsme opravdu vybaveni tím, že umíme velmi dobře uvařit. Takže to si myslím, že bylo odmala. A možná že, že jsem dostal i něco trošku od přírody. To tak bývá, jo. Ale hlavně vůbec mi to nevadí, je to chuť a tím, že jezdím celý život na tábory, na akce, na víkendovky, tak tam samozřejmě pomáhám vařit nebo vařím i sám. A musím říct, že zatím, zatím mě nevyhodili z okna, nebyla žádná defenestrace. Takže zřejmě to dětem chutná.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak určitě nějaké to nadání, něco shůry nasypáno být musí a pak to člověk může rozvíjet. Už tady máme posluchačské dotazy. Tak paní Vendula Menzelová se ptá, jak dlouho trvá natáčení jednoho dílu a jestli vás kamera sleduje po celou dobu toho vaření?

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Tak musím říct odpovědět zcela poctivě, že mě opravdu sleduje kamera po celou dobu vaření, dokonce se některé scénky opakovaly. Já už jsem třeba neměl skoro co krájet, ale musel jsem znova krájet. A natáčelo se cirka asi 10, 11 hodin toho, vlastně celého toho záznamu bylo asi 11 hodin a pak je z toho ten čtyřicetiminutový pořad.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Sestřih. Díval jste se?

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Přiznám se, do dnešní doby a budu zcela upřímný, jsem se ještě nepodíval.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Možná je to zajímavé srovnání, co nakonec z těch 10, 11 hodin materiálu režie sestřihne, aby to mělo nějaký, nějaký tvar.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: To je určitě pravda, ale já jsem si říkal, že prostě to natáčení pro mě bylo úžasný z toho hlediska prostě těch vztahů a zajímavých situací a nových situací pro mě, protože to mně připadalo, že nebylo příliš tolik o vaření jako spíš taková reality show. S čím jsem vůbec nepočítal, spíš jsem počítal s tím receptářem o vaření. Že jsem si říkal: nekaž si ten hezký dojem z těch lidí, protože zase je pravda, že jsem měl ze všech takový pěkný pocit, zdáli se mi všichni jako přátelé nebo tak jsem to chápal a chápu dodnes. A možná že kdybych ten pořad viděl, že bych si třeba udělal jiný úsudek. Ale asi ne, asi ne.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: No, řeknu vám, že malinko se někdy liší reakce těch lidí, když je celý kroužek pohromadě. A když mluví jeden každý sám za sebe. Trošku mě to překvapilo, protože když jednou řeknu u stolu, že mi to chutná, tak potom bych už asi neříkala, že jsem na té chuti neshledala nic zvláštního. A to ještě volím docela mírnou formulaci, protože mně se někdy zdá, ne zrovna v tom vašem týdnu, tam se vzácně sešli lidé, řekla bych, slušní, vychovaní. Ale někdy jsou na sebe opravdu i zlí, až mě to překvapuje.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Mně to u lidí nepřekvapuje a obzvlášť ještě je to trošku možná smutné, ale tady u nás v Čechách trošku ta závist zbytečně funguje, protože já si myslím, že si ty věci děláme těžší a složitější, než jsou, že opravdu jde o to být k sobě přátelští. Vždyť  v podstatě de facto když to řeknu, o nic nejde, jde o to se...

 

Slávka Brádlová, moderátorka: No, jde jenom o těch 25 tisíc.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Já vím, samozřejmě. Jde o 25 tisíc, ale vyměnit 25 tisíc za dobrý vztah s někým, to nevím, jestli je ta dobrá cena. To je vždycky otázka nějakých priorit. Já se přiznám, že jsem spíš volil to, že, že jsem nevyměnil těch 25 tisíc za dobré vztahy. Mohl jsem to taky udělat, já jsem v závěru celého toho pořadu mohl toho posledního jakoby poškodit, a možná že bych uspěl. Ale rozhodně jsem to v žádném případě nechtěl udělat, protože si myslím, že si body, které jsem dal tomu poslednímu a díky tomu taky v podstatě vyhrál, tak že si je zasloužil. Takže jsem šel do toho s takovým jako poctivým, řekl bych, přístupem.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Byl jste velmi korektní a ve vyjadřování, bych řekla, docela laskavý k těm soutěžícím, vaším konkurentům vlastně. Po písničce pokračujeme.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Dnes na vysílání Českého rozhlasu Sever prostíráme s Janem Eichlerem, naším hostem, který se účastnil natáčení televizního pořadu s názvem Prostřeno. A samozřejmě že ty zkušenosti jsou zajímavé, pro vás, jak říkáte, zajímavé spíš z hlediska těch vztahů mezi lidmi. Tak a tady máme další posluchačský dotaz. S manželem pořad sledujeme, je to skvělý nápad a chceme se zeptat, jestli byste do toho šel znovu? Manželé od Slaného.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: No, po pravdě řečeno, že nevím, to jsem, nad tím jsem příliš nepřemýšlel. Já si myslím, že se asi zase opakovat příliš nemá. Takže bych skutečně hodně zvažoval, jestli bych do toho šel znovu. Ale, ale pokud by byla nějaká velká výzva, tak, tak asi bych ji zvednul tu rukavici, ale že bych to sám vyhledával, v žádném případě to ne.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Po pravdě řečeno, máte i dost jiných aktivit, takže ono je to pak někdy o tom času. Další dotaz: suroviny na to vaření si pořizujete za vlastní peníze?

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Skutečně dostali jsme honorář, ze kterého jsme mohli uhradit všechny ty náklady na ty suroviny. Takže to myslím, že bylo v pořádku.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Někdy si člověk řekne: o jé, tak ten třeba je movitější a může zvolit lososa a svíčkovou.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Ne, všichni jsme dostali stejnou částku, takže si myslím, že vůbec nebyl problém ty ostatní pohostit. Takže to, to jako...

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Finance nebyly limitující.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: No, byly, byl tam limit určitě, ale dalo se z toho úplně nádherně uvařit. Nebyl, nebyl to žádný problém.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Myslím limitující pro člověka třeba s nižším příjmem.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Přesně tak.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak říkáte, že pořad vlastně nesledujete, ale to vůbec neznamená, že by to vaření šlo stranou vašeho zájmu. Ostatně, což nevím, jestli jsem už řekla nebo zdůraznila, jste ředitelem Domů dětí a mládeže v Ústí nad Labem. A co já vím, tak tam se taky vaří, peče, smaží. Dokonce pamatuji soutěž v pečení...

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Soutěž o ústecký štrůdl.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: ... ústeckého štrůdlu. Tak blíží se nám prosinec, bude soutěž?

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Tak rádi bychom zorganizovali, jinak v domě dětí a mládeže máme kroužek vaření, který skutečně funguje velmi dobře. Děcka tam chodí se a učí se. Měli jsme den otevřených dveří, kdy vedoucí tohoto kroužku dělali pro děti palačinky, upekli samozřejmě buchty tvarohové a s další náplní a udělali tam i takové jednohubky. A musím říct, že se podílejí na řadě aktivit dalších. Takže máme tam hezkou novou kuchyňku a vaří se. Já se přiznám, že já taky k tomu vaření mám pořád blízko, protože snažím vyjít svému taťkovi vstříc, pro sebe, teda se přiznám, že moc nevařím, protože já to nepotřebuju, jsem docela dobře vybaven kily. Takže naopak potřebuju shodit, aby...

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Ta česká dobrá konstrukce.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Tak, tak ale když jedu na víkendu k taťkovi, tak samozřejmě se snažím mu uvařit tak, aby mu hodně chutnalo, aby, aby prostě to jídlo měl rád. To se snažím. A teď mě čeká takový delší pobyt s dětmi na terénní základně buk v Krásné Lípě, kde se zase určitě budu podílet na nějakém tom menu a budu se snažit, aby to dětem také chutnalo. To je takový základ, aby ty děti byly spokojené.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: No, copak dětem chutná leccos, nejspíš byste možná uspěl s hranolkami, kečupem a coca colou, ale to...

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Tak to není moje menu. To řeknu otevřeně, já jsem velký bojovník proti těmto druhům jídel. Dokonce občas mě provokují všichni kečupem, protože když vidím, že si někdo k párku dává kečup, tak z toho mám...

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Husí kůži.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: ... husí kůži na zádech. Ale musím říct, že prostě opravdu já jsem příznivcem poctivé české kuchyně, zdravého jídla, žádné hranolky, žádné chipsy, žádné hamburgery a tak dále. Ale prostě opravdu slušné a poctivé jídlo. Když dělám bramborovou kaši, tak musí být z brambor. Musí do toho přijít máslo a samozřejmě mléko. Takže nemám rád takové ty náhražky. A myslím si, že někdy dělají rodiče velkou chybu, že nedohlídnou na to, aby dítě opravdu chodilo do školní jídelny, kde děti dostávají opravdu vyváženou zdravou a poctivou stravu a zdravou stranu. Na rozdíl od toho, že si koupí někde ošklivou bagetu oslizlou nebo prostě něco takového. A to mě trošku mrzí, protože my jednou dopadneme jako ty děti v Americe, že je budeme mít velmi přetloustlý, neohrabaný. A je to velká škoda.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Už máme, bohužel mám pro vás špatnou zprávu, protože statistiky zdravovědců tedy opravdu varují, protože velké procento českých dětí skutečně trpí obezitou nebo alespoň nadváhou. Tak máme tady ještě další posluchačské dotazy. A ty si necháme do závěru.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Jan Eichler je hostem Českého rozhlasu Sever. Byl také hostem nebo spíše účastníkem televizního pořadu Prostřeno. O tom jsme si dnes hodně povídali. Máme tady ještě další dotazy od posluchačů. Tak paní Marie z Kadaně se ptá, co jste vařil, jaké bylo vaše menu?

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Tak ono bylo poměrně náročné a složité, ale, ale já věřím, že velmi dobré. Takže já to zkusím rychle říct a věřím, že i paní z Kadaně se z toho udělá dobře. Takže jako předkrm jsem udělal takové prostě, velmi jednoduchý předkrm, kdy jsem mírně uvařil špargl neboli chřest, ten jsem rozkrojil napůl, dal jsem to na osmahnutou slaninu, přes to jsem dal plátek sýra, dal jsem to zapíct a k tomu pečivo. To bylo úplně úžasný a dobrý. Polévka byla knedlíčková se zeleninou samozřejmě.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Klasika.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Klasika, a s nudlemi. Pak jsem udělal takové ty kousky kuřecí na nivě, to bylo vynikající, musím říct, chuťově. Dělal jsem to na mnoha místech a lidem to opravdu chutná. K tomu zapečené brambory se šlehačkou. A pak jsem samozřejmě k tomu udělal rajčatový salát, salát z rajčat. A pak další věc, která byla, že jsem udělal dva takové dezerty. Jeden ten dezert byl prostě spíš dělaný jako ovocný, k tomu jahodová pěna a kysaná smetana a dozdobeno šlehačkou a listem máty. A druhý byl zase, kdy jsem udělal horké ovoce, k tomu zmrzlinu a zase dozdobit šlehačkou a dalšíma ingrediencemi. Takže já si myslím, že jsem nikoho neošidil a opravdu všichni byli spokojený a teda prozradím, že i televizní štáb všechny ty kastroly dojed a vylízal a bylo toho opravdu dost.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to tedy musím říci, že teď už začínám mít problém dokončit s moderátorskou ctí to povídání, protože sliny se opravdu sbíhají. Ještě ale jeden dotaz, jaké menu vyhrálo v tom vašem týdnu?

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Vyhrálo v tom týdnu menu kolegy Petra Klapálka. A on teda, musím říct, že i mě mile překvapil, protože udělal dršťkovku, ale vlastně z drůbežích žaludků, což bylo pro mě něco nového. Dršťkovku máme všichni rádi, že jo, pokud je v tekutém stavu a není to takhle, že přijdete domů a dostanete ji. A musím říct, že ta teda zabodovala a pak udělal takový vlastně Dobětický měšec. Takže to bylo takové naplněné maso a pak samozřejmě jako takový zákusek udělal flambované ovoce. Tak to bylo taky dobré. Já myslím, že si s tím pohrál velmi dobře. Navíc on je velký znalec vína, takže ke každému tomu chodu zvolil zajímavé jiné víno a musím říct, že fakt vynikající, výborný.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak potvrdil jste mi teď, že vy opravdu nepatříte mezi ty závistivé, že přejete kolegovi tu výhru. No, a já vám popřeju, aby se vám dobře dařilo jak v kuchyni, aby se vám povedl víkendový oběd pro tatínka, aby se dařilo ústeckému domu dětí a mládeže, protože samozřejmě to je velká vaše doména. A musím posluchačům ale přece jenom ještě na závěr prozradit, že vy si můžete trochu toho dobrého jídla dopřát, protože vy zase dost energie vydáte při další aktivitě, při turistice.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Tak musím to trošku upřesnit. Bohužel bych rád vydal té energie víc při té turistice, protože do přírody se opravdu dostávám střídmě. Ale jsem v Klubu českých turistů a snažím se pro to něco samozřejmě udělat. Ale je pravda, že té energie by bylo potřeba vydávat víc. Ale přiznávám se, že teď jak jsme stěhovali dům dětí a mládeže, tak se mi povedlo shodit 12 kilo, což je bezvadný.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Ráda věřím.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: A budu se snažit to ještě trošičku doladit, začínám cvičit, nevím, jak dlouho mi to vydrží, ale zase naopak můžu opravdu občas dopřát něco dobrého.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže popřeju i dost pevné vůle k tomu, abyste to cvičení dotáhl dál. No, a poslední informace, kterou ode mě dnes posluchači uslyší, je jméno výherce toho cédéčka Chuťovky na grilu s Petrem Novotným. Tak jméno to zrovna nebude, budou to manželé od Slaného. Zavoláme na jejich mobil, zjistíme celé jméno, adresu a cédéčko tam odešleme. Vám, pane Eichlere, díky za čas, za zajímavé povídání a dobrou chuť.

 

Jan Eichler, ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem: Já také děkuji a hezký den.

 

 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.