Jan Čaloun: města by měla víc podporovat sportovní kluby. Zatím je jejich podpora v Česku malá

28. březen 2024

Stát a města by měly podporovat sportování obyvatel v co největší míře. Je to nejlepší prevence výdajů za léčbu civilizačních chorob. V Německu už to pochopili, u nás je veřejná podpora sportu stále malá, myslí si Jan Čaloun, olympijský vítěz z Nagana a bývalý trenér ústeckého hokejového Slovanu.

Kritizuje nejen vlažný přístup města ke zdejšímu sportu ale i nedostatečnou finanční podporu.

Jan Čaloun

„Sleduji především situaci v ústeckém hokeji a stále mi nepřijde dobrá. Rád bych tu viděl nějakou vizi. Výkonnostní sporty vyžadují jasné cíle a jejich plnění, bohužel u nás nevidím snahu tyto cíle podporovat. V Německu jsem vypozoroval obrovský zájem měst o sportování obyvatelstva na všech úrovních. Přímo v hokeji se snaží mít co největší základnu dětí – které se pak v určitém věku mohou rozhodnout, zda chtějí hokej hrát rekreačně nebo výkonnostně.“

Sport podle Čalouna funguje jako dobrá prevence proti nemocem. „Myslím si, že by mělo být v zájmu státu, aby naše sportoviště rostla – aby děti odložily mobilní telefony a šly za sportem,“ dodává.

V loňském roce měli fanoušci hokeje v Česku důvod k radosti díky hokejistům v reprezentaci do dvaceti let, kteří získali druhé místo na mistrovství světa. Stejně dobře si vedla i děvčata do 18 let.

„Aby se blýskalo na lepší časy, musíme vozit z juniorských soutěží medaile pravidelně. Tato vítězství jsou samozřejmě obrovské úspěchy. Hráči a hráčky podali skvělé výkony, mnoho z nich ale odešlo po tomto úspěchu hrát do zahraničí. Myslím, že sami cítí, že podmínky jsou tam pro ně mnohem lepší,” shrnuje Čaloun.

Jak je možné, že si kluby mohou koupit postup do vyšší ligy? Mohou kluby získávat finance i bez podpory města a jsou tyto způsoby vůbec dlouhodobě udržitelné? To a mnohem více se dozvíte v přiloženém audiozáznamu.

Spustit audio