Jan Bedřich Hess – dvorský malíř na Pražském hradě, rodák z Mostu

15. říjen 2024

Kdykoliv se píše nebo hovoří o barokní malbě 17. století v českých zemích, nejslavnějším autorem už navždy zůstane portrétista a figuralista Karel Škréta. V jeho stínu ale u nás působily i desítky dalších skvělých malířů, kteří dostávali zakázky od aristokracie, církve nebo bohatých měšťanů. A jedním z nich byl Jan Bedřich Hess.

Narodil se v roce 1622 v Mostě. Učil se u malostranského malíře Matyáše Mayera, v jehož dílně působil až do jeho smrti. V roce 1641 byl prohlášen za tovaryše.

Členství ve sdruženém cechu staroměstských a malostranských malířů se podle dostupných pramenů dlouhodobě bránil. Nezávislou uměleckou činnost mu později umožnila tzv. dvorská svoboda, kterou uděloval panovník.

V roce 1650 bylo Hessovi na Malé Straně uděleno měšťanské právo, což mu umožnil sňatek s o 10 let starší bohatou vdovou. Dva roky nato se stal cechovním mistrem. Získal funkci dvorského malíře na Pražském hradě. Stavební úřad mu ale prý významné úkoly nedával.

Hess je znám především jako zdatný malíř oltářních obrazů dochovaných v hlavním městě i na venkově. S jeho tvorbou se můžeme seznámit například v poutním kostele ve Staré Boleslavi, Kostelu Narození Panny Marie v Popovicích u Jičína, broumovském klášteře nebo Univerzitě Karlově. Velmi ceněné jsou i jeho kresebné návrhy, podle kterých přední augsburští rytci ryli tzv. univerzitní teze.

Jan Bedřich Hess zemřel v Praze v roce 1673.

autor: Milan Knotek
Spustit audio