Jaké vitamínové bohatství v sobě skrývá kopřiva?

23. duben 2014

Kopřiva - pro někoho plevel, který pouze přidělává práci na zahrádce. Přitom v těchto jarních dnech jde o velmi užitečnou rostlinu, která nám, stejně jako řada dalších bylinek, přináší zásobu vitamínů pro naše tělo.

„Sedmikráska, kopřiva, pupeny břízy, medvědí česnek, popenec – to jsou ty nejhlavnější rostliny, které se teď sbírají a používají,“ vypočítává bylinkářka Dana Stříbrná.

Kopřiva se dá na jaře používat čerstvá do různých jídel, ať už to jsou pomazánky, nádivky, může se přidat do polévky nebo k masu. Stačí jen natrhat mladé kopřivy a spařit je vařící vodou.

Zajímavým tipem může být například kopřiva s míchanými vejci, bramboráky s kopřivami nebo kopřivový špenát.

„Kopřiva má v sobě hodně vitamínu C, ale také vitamínů A a B. Má v sobě tolik betakarotenu, že se to dá srovnat s mrkví. Jde o ideální zdroj pro obohacení se vitamíny,“ vysvětluje Dana Stříbrná.

Při sběru kopřiv bychom si měli dávat pozor na to, aby bylo místo, na kterém kopřiva roste, čisté a aby tam kopřiv nebylo moc. Pokud je totiž kopřiv je jednom místě moc, signalizuje to půdu s nadbytkem dusíku.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio