Jak vybrat pomůcky pro léčbu inkontinence?

6. srpen 2015
Jak správně nakupovat

Inkontinence, samovolný únik moči, trápí muže i ženy. Nevědí, že když si vyberou správné zdravotní pomůcky, zlepší se kvalita jejich života a vrátí se jim sebevědomí. Poradíme, jaké pomůcky existují, kde je kupovat a jak je kombinovat. Poradíme i co udělat, aby vám na ně přispěla zdravotní pojišťovna.

Lidé se za svůj zdravotní problém stydí. Omezují pohyb i pobyt ve společnosti a domnívají se, že jsou na to sami. Omyl! Jak říká MUDr. Václav Hynek, hlavní lékař ústecké polikliniky se specializací urologie, inkontinence se dá v mnohých případech vyléčit. Zdravotní pomůcky nemusí nemocné doprovázet až do konce života.

Máte problém s únikem moči? Neřešte to sami!

Prvním krokem je ale objednat se k urologovi nebo ke gynekologovi. Lidé, kteří inkontinencí trpí, se často stydí o tomto problému mluvit. Pak používají běžné menstruační vložky. Jenže složení menstruační vložky a vložky určené na zachycení moči je zcela jiné - speciální vložka tak dokáže zachytit mnohem více tekutiny a dokonce brání zápachu.

Snad lidem trpícím inkontinencí, kterým není příjemné se svěřovat cizím lidem, pomůže, když budou vědět, že se v této záležitosti obejdou bez doporučení praktického lékaře a na odborné vyšetření k specialistovi se mohou objednat přímo.

Jsou dvě výhody tohoto postupu. Za prvé vám lékař pomůže určit, jak silným stupněm inkontinence trpíte, jestli jsou pro vás vhodné speciální vložky, které zachytí větší nebo menší objem tekutiny, nebo jestli je vhodná na noc třeba speciální podložka. Množství úniku moči je totiž nejdůležitější kritériem pro konkrétní zdravotní pomůcku.

Za druhé, tím, že obdržíte lékařský předpis, se bude na úhradě ceny inkontinenční pomůcky podílet vaše zdravotní pojišťovna. Při středně silném úniku moči to představuje koupi vložek na 2 až 3 měsíce. Proč tedy zbytečně vytahovat peněženku?

Pozor! Pojišťovna hradí jen jeden typ inkontinenční pomůcky. Pokud máte větší únik moči a chcete pomůcky kombinovat, například vložky přes den a podložku na noc, požádejte o vystavení předpisu na dražší pomůcku. Tu levnější si kupte za své.

To, co zdravotní pojišťovny nehradí, jsou minivložky určené pro únik moči, které používají mladší ženy - například při sportu. Vyrábí se ale různé velikosti a různé tvary speciálních vložek, nemusíte se bát, že byste si pro svou postavu nevybrali.

Inkontinence nemusí být problémem na celý život, poradíte-li se s odborníkem

Používání inkontinenčních pomůcek nemusí být záležitost na celý život. Stresová inkontinence, do které se zahrnuje únik menšího množství moči při kýchnutí, kašli, zvednutí břemene, nebo třeba poskočení, se dá řešit operačně. Podle slov MUDr. Václava Hynka si dokáže oddělení urologie ústecké polikliniky s tímto problémem u žen poradit cestou jednodenní chirurgie. U mužů je operace trochu složitější záležitost, ale také řešitelná.

Urgentní inkontinenci předchází silné nucení, které člověk nedokáže potlačit a nestihne dojít na toaletu. Tento typ není vhodný k operativnímu zákroku, ale existují léky, které pomáhají nemocnému zlepšit kvalitu života.

Inkontinentní pomůcky nekoupíte v drogerii. Ať s lékařským předpisem nebo bez předpisu je zakoupíte ve zdravotnických potřebách nebo v lékárnách.

Nejmírnější stupně inkontinence se dají částečně zlepšit, případně zastavit jejich rozvoj, speciálním cvičením zaměřeným na posílení pánevního dna a svěrače močových cest. Existují brožurky se sestavami těchto cviků i předváděcí DVD.

MUDr. Václav Hynek ale doporučuje návštěvu rehabilitace, kde odborný pracovník cviky předvede a rovnou zkontroluje, jestli je provádíte správně. Brožurka nebo DVD pak poslouží jako připomenutí správné techniky cvičení.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio