Jak se nenechat napálit podvodnými realitkami? Co určuje cenu bytu?

17. únor 2016
Jak správně nakupovat

V jednom bytě můžete prožít třeba celý život, nebo se několikrát stěhovat do "lepšího". Nestačí, aby se vám líbil byt samotný, nikdy nepodceňujte lokalitu, ve které chcete byt koupit. Lokalita ovlivňuje cenu bytu ze všeho nejvíc.

Jiné jsou ceny bytů v Praze, jiné v Ústí nad Labem, a jiné např. v Liberci. Velkou roli hraje to, jestli je byt v “dobré čtvrti“ a co se nachází v jeho bezprostředním okolí. Zatímco lidé s malými dětmi upřednostní v blízkosti dětská hřiště a školy či školky, starší lidé ocení spíše klid a zdravotní zařízení. Park nebo volnou přírodu uvítají všichni.

V ceně bytu se odráží také druh stavby, dispozice bytu a typ nájemního či vlastnického vztahu

Dispozice bytu, to znamená v první řadě velikost bytu a podlaží. U vyšších pater nepodceňujte přítomnost, nebo nepřítomnost výtahu. Orientace na různé světové strany ovlivní komfort bydlení – a tudíž i cenu. Počítejte s tím, že i za výhled se připlácí.

Typ vlastnictví má vliv na to, jak snadno získáte peníze na financování koupě bytu. „Získat úvěr na byt v osobním vlastnictví můžete poměrně snadno,“ vysvětluje Ing. Jiří Uhman, odborný asistent Katedry financí a účetnictví UJEP v Ústí nad Labem, „protože v případě osobního vlastnictví banky nemají problém převzít nemovitost jako zástavu. Při pořízení družstevního bytu jsou možnosti půjčit si peníze od bank omezené. Prodávající a kupující si v takové případě nechají zapsat do Katastru nemovitostí závazek vůči úvěrující bance."

Byt vybíráme samozřejmě i podle toho, v jakém je stavu a jestli se nám líbí např. koupelna nebo kuchyňská linka. Vnitřek bytu většinou rozhoduje o tom, jestli se pro byt rozhodneme. Je dobré vzít v úvahu i to že vybavení či uspořádání bytu se dá změnit, předělat. Okolí a umístění bytu je to, co nezměníme.

Za jakých podmínek můžete využít služby realitních kanceláří?

Někdo udělal s realitkami dobrou zkušenost, jiný jim nemůže přijít na jméno. „Poslední dobou se setkávám s tím, že lidé nechtějí realitky příliš využívat, nebo z nich mají strach,“ komentuje to Ing. Jiří Uhman. „Vždy je dobré realitku využít, tedy profesionální realitní kancelář, vzhledem k tomu, že vám může zaručit kvalitní servis a poradenství. Samozřejmě můžeme vybírat mezi realitními kancelářemi. Profesionální kanceláře bývají často větší kanceláře s tradicí, ale i malé kanceláře, pokud je lidé znají a mají dobré reference, není třeba nijak upozaďovat.“

Nejvíce lidí vidí riziko při převodu peněz od prodávajícího ke kupujícímu. „Doporučuji, aby se obě strany dohodly na úschově peněz,“ radí Ing. Jiří Uhman. „Ta může být u advokátní kanceláře, notáře nebo v bance. Potom není třeba se bát, že by realitní kancelář měla špatné úmysly.“

Na co si je třeba dát pozor?

Na případy, kdy realitky nabízejí k prodeji nemovitosti, ale nemají s jejich majiteli uzavřenou písemnou smlouvu. Často to vypadá tak, že prodávajícího kontaktuje více realitních kanceláří a domluva je něco na způsob „až budete mít kupujícího, přijďte a uzavřeme smlouvu“. Tak to být nemá.

Místo, aby realitní kancelář uzavřela smlouvu o zprostředkování prodeje bytu s prodávajícím, uzavírá smlouvu o zprostředkování koupě bytu se zájemcem o koupi. Pokud si kupující neověří, že realitka má písemnou smlouvu s prodávajícím, mohl by být nemile překvapen.

Třeba tím, že zatímco vyběhává úvěr u banky, byt zatím prodá úplně jiná realitní kancelář než ta, se kterou jedná.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio