Izolace pro zaměstnance i klienty. Takovou taktiku zvolili už před 14 dny v domově seniorů v České Kamenici

30. březen 2020 15:25

Dva týdny platí zákaz vycházek pro klienty domovů pro seniory, návštěvy za nimi nesmí ještě o něco déle. V domově seniorů v České kamenici na Děčínsku šli ještě o krok dál – už 14 dní tam s klienty zůstává izolovaný také personál. Nikdo nechodí ven ani dovnitř.

„K tomuto opatření jsme přistoupili 18. března. Důvod byl jednoznačný – obrovská zodpovědnost a strach před nákazou,“ vysvětluje ředitelka českokamenického domova pro seniory Šárka Kopáčková.

O 68 klientů domova se v tuto chvíli stará 19 zaměstnanců – 11 pečovatelek, 3 sestry, 2 kuchaři a 2 uklízečky. Ti všichni mají zařízené provizorní spaní na matracích ve společenské místnosti.

„Klienti jsou velmi vděční. Situaci chápou a děvčatům drží palce. Personál je skvělý, úžasný. Chápou, proč to dělají, a zatím to i dobře zvládají,“ popisuje Kopáčková.

Potraviny lidem z domova pro seniory nechybí, i díky pomoci jednoho obchodního řetězce. Čeho ale mají málo je desinfekce. „Tu neseženete, jsme na tom jako všichni ostatní. A ochranné pomůcky máme jen v omezeném počtu,“ dodává ředitelka.

Podle původního plánu byli připraveni být v dobrovolné izolaci do 15. dubna. „Podle toho, jak se vyvíjí situace, teď řešíme, jakým způsobem budeme postupovat dál, jak obměnit personál, atd.,“ dodává ředitelka Šárka Kopáčková.

Spustit audio