iQlandia

31. červenec 2013

Liberecká iQlandia ohromí své návštěvníky celkem 355 exponáty z oborů astronomie, nanotechnologie, geologie, fyziky nebo chemie. Její budoucí návštěvníci udovaného si je budou moct osahat a vyzkoušet už za tři čtvrtě roku.

Chcete se proletět raketou ve vesmíru prostřednictvím simulátoru nebo si vyzkoušet, jaké je to být chirurgem, který provádí laparoskopickou operaci? O podobná rozhodnutí při návštěvě iQ landie - moderního centra zábavného vědeckého poznávání v Liberci jistě nebude nouze.

„Nejvíc tady zaujme pravděpodobně kosmos, protože nanotechnika a nové cesty do vesmíru zajímají nejen děti, ale i nás starší, kteří tady nebudeme věčně, ale víme, že lidé budou žít i jinde, nejen na Zemi,“ svěřuje se Milan Turek - šéf infocentra na Ještědu, kterého baví mnoha předváděnými optickými, fyzikalně - chemickými a dalšími experimenty už současný iQpark v sousedním Babylonu.

Science centrum iQlandia je ale svou úrovní podle ředitele Pavla Coufala o několik řádů výš. Například díky světově unikátnímu planetáriu s promítáním do kupole, které navozuje dokonalý pocit pobytu ve vesmíru.

„Unikátní digitální 3D planetárium přinese jednak živé pořady s našimi lektory zhruba hodinové - ne pouhé promítání hvězd, ale průlety nad jednotlivými planetami, přistávání, let až na samou známou hranici vesmíru... Planetárium přinese i předtočené Full Dome Show, což jsou hodinové filmy, například na téma kosmonautiky, vývoje rostlin a živočichů, takže nejenom to, co se týká hvězd, ale přírodních věd obecně,“ vysvětluje Coufal.

Do budoucnosti se bude dobře hledět nejen z polohovatelných sedaček, ale taky z terasy budovy, laděné ve stylu scifi. Z ní se budou moct děti a dospělí dostat do dolních částí budovy po skluzavce - usmívá se autorka modernizace jednoho křídla bývalé fabriky a dostavby druhého křídla celého futuristického objektu Miluše Suchardová: „Hledala jsem nějaké tvary z vědy a techniky a napadl mě satelit, kde vlastně jsou dvě křídla a centrální těleso uprostřed. A vlastně to celkové pojetí je hodně jednoduché, aby ty exponáty, které se tady objevují, byly hodně dominantní. Takže proto jsou tady navržená skleněná zábradlí, aby bylo všechno průhledné.“

A tím aby bylo na více než 350 exponátů z astronomie, nanotechnologie, geologie, fyziky, chemie a mnoha dalších oborů dobře vidět. Budovu budou vytápět tepelná čerpadla a část energie dodá vlastní solární elektrárna. Návštěvníci budou navíc toky veškerých energií v budově pozorovat prostřednictvím velkých obrazovek. Prostory pak v létě ochladí jedinečný systém betonových stropů, unikátní je i technologie leštěného asfaltu v podlahových krytinách, což je v Evropě naprostá novinka -vysvětluje další z autorů návrhu iQlandie Jiří Palas: „My tomu říkáme vlastně broušené asfaltové teraco, je to asfaltová směs s kamenivem, která nám nahrazuje podlahu typu dlažeb, ta podlaha je pružná, lesklá, ty odstíny se dají ladit kamenivem.“

Většina exponátů bude vhodná pro návštěvníky jakéhokoliv věku - jen jedna expozice, nazvaná Sexmise, instalovaná v objeveném sklepení bude přístupná až od 12 let.

„Pomocí interaktivních exponátů budeme dětem a dospívajícím ukazovat, co to sex a sexualita vůbec je. Čekáme, že o tuto expozici bude velký zájem, zároveň očekáváme, že bude vyvolávat určité kontroverze. Ale všechno to budeme připravováno s odborníky a decentně,“ slibuje Pavel Coufal, podle kterého se návštěvníci mohou na otevření iQlandie těšit v březnu příštího roku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.