Internet a práce

12. duben 2012

Používáte v práci internet a občas navštívíte stránky, které nemají s vaší pracovní náplní nic společného? Víte co v krajním případě hrozí nejen vám ale i vaší firmě?

Podle letošního průzkumu společnosti SkyVera každý třetí zaměstnanec u nás používá Internet v práci k soukromým účelům. Pracovník, ale mnohdy ani samotné firmy si neuvědomují, co může nastat, když si třeba i jen jeden z vašich kolegů začne stahovat filmy, hudbu nebo fotografie a takové soubory ještě dál přeposílá.

Mnozí z nás máme připojení na pracovním počítači mnohem rychlejší než doma a film je tak stažený za pár minut. To je hrozně lákavé, jenže všude zůstávají stopy. Hudba, filmy a kolikrát i fotografie nebo texty, třeba v podobě elektronických knih, podléhají autorským právům a tady je ten problém.

Stát se pak může, že policie zabaví počítače ve firmě jako důkazní materiál a vrátí je třeba až po půl roce. Co by to udělalo s menší firmou, asi ani nemusíme doplňovat.

Zaměstnavatelé mají samozřejmě několik možností jak zakázat používání internetu k soukromým účelům. Někde jsou to přímo vnitřní směrnice, díky kterým můžete přijít i o práci. Jinde se to řeší blokováním určitých webových stránek. Většinou se ale používají oba způsoby. Zjistit totiž kde a kdy jste na internetu byli, není pro správce sítě žádný velký problém.

Než tedy začnete vyťukávat ve vašem služebním počítači stránky s nákupy, celebritami, erotikou nebo dokonce servery na stahování videa a hudby, rozhodně zvažte, jak je váš zaměstnavatel benevolentní. Myslete ale taky na to že ho tím můžete doslova zničit - to pak připomíná spíš už přímo podřezávání si větve pod sebou.

autor: Milan Král
Spustit audio