Hysterektomie zachraňuje životy, provádí se čím dál častěji

Jinými slovy operativní odstranění dělohy. Hysterektomie je jedním z nejčastějších gynekologických zákroků. V České republice tuto operaci ročně podstoupí kolem 20 000 žen v každém věku a trend je vzrůstající.

Nejčastějším důvodem k tomuto zákroku bývají myomy, což jsou nezhoubné svalové uzlíky, které vyrůstají v děloze, v jejich stěnách nebo na povrchu. Svým růstem a množením způsobují dotyčné dámě nepříjemné komplikace.

Samotný zákrok není zrovna příjemná záležitost, ale mnoha ženám zachrání život. To hlavně tehdy, pokud se jedná o zhoubný nádor. V tomto případě už lékaři vidí řešení v radikální hysterektomii, při které se odstraní celá děloha, pánevní lymfatické uzliny, vejcovody a vaječníky.

„Je pochopitelné, že v hlavách žen, které čeká tento zákrok, kolují různé myšlenky, jak bude operace probíhat, jak bude vypadat jejich partnerský a intimní život bez dělohy,“ říká MUDr. Jana Všetičková z Kliniky komplexní péče v Liberci. Dále dodává, že v období po zákroku je snad nejdůležitější psychická podpora ze strany partnera: „Samozřejmě hodně záleží na sounáležitosti páru i na soucítění muže s ženou, pooperační období je totiž náročně zejména po psychické stránce.“

Poslechněte si v rozhovoru moderátorky Ivety Kalátové s MUDr. Janou Všetičkovou z Kliniky komplexní péče v Liberci, co všechno v životě ženy může absolvování hysterektomie ovlivnit. Pohodový poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio