Hygienici a nemocnice v Ústeckém kraji se připravují na další nárůst pacientů s covid-19

17. září 2020 15:02

Stejně jako v celé republice, i v Ústeckém kraji přibývá lidí s onemocněním covid-19. V posledních dvou dnech jich bylo více než 100.

Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Lenky Šimůnkové zatím hygienici s nasazením všech sil svou práci zvládají. Především se snaží dohledávat kontakty, které měl každý z nakažených. V těchto dnech jde hlavně o školy, přibývá ale i tak zvaných komunitních nákaz, kdy se nedaří dohledat zdroj.

Krajská hygienická stanice chce požádat o pomoc studenty

Krajská hygienická stanice teď plánuje oslovit studenty zdravotnických škol a univerzity, aby jim v rámci brigády pomohli – ať už s trasováním nebo s nějakou administrativou. Pomoc by hygienici potřebovali hlavně o víkendech, aby si mohli odpočinout.

Hygienické stanice dostaly od státu peníze na další pracovníky. Z deseti přidělených míst je obsazeno šest – první pracovníci nastoupili v září, další pak přibydou od října.

Na čtyři z pěti pozic epidemiologů „posunula“ krajská hygiena zkušené odborníky, kteří dosud byli na nižších místech.

Podle Lenky Šimůnkové ale ještě hledají jednoho epidemiologa, dále také právníka kvůli nárůstu přestupků nenošení roušky, specialistu na informační technologie a také pracovníka pro hygienu práce.

Většina nakažených má jen mírné příznaky

Většina nakažených zatím podle krajské hygieničky Lenky Šimůnkové buď příznaky nemá, nebo má jen ty lehčí – jako třeba kašel, ztrátu chuti a čichu nebo mírnější teploty.

Na infekčním oddělení ústecké nemocnice je teď podle primáře Pavla Dlouhého 22 pacientů – to je to o 14 víc než 11. září. Z toho je pět pacientů na jednotce intenzivní péče a dva z nich dýchají s pomocí ventilátorů.

Primář Dlouhý připravuje v následujících dnech rozšíření kapacity o jedno patro na kožním oddělení. Na příjem pacientů s onemocněním covid-19 jsou podle něj připravené i nemocnice třeba v Mostě nebo v Litoměřicích.

Spustit audio

Související