Hranická propast v Olomouckém kraji je nejhlubší nejen v Česku, ale i na světě

29. srpen 2021

Olomoucký kraj se může pochlubit jedním nejenom českým, ale dokonce i světovým unikátem. Hranickou propastí. Nachází se u lázní Teplice nad Bečvou a je nejhlubší zatopenou propastí světa. To už se o ní bezpečně ví. A to i přesto, že potápěčské sondy stále ještě nedosáhly jejího dna. Tajemná kráska, jak se jí přezdívá, vznikla mnohaletým působením minerální vody.

Lidé znali Hranickou propast od nepaměti. Objevuje se v lidových pověstech, které její vznik přičítají nadpřirozeným silám. Vůbec první písemná zmínka pochází z roku 1580. Propast byste našli vyznačenou také v Komenského mapách Moravy. Stala se tak prvním krasovým jevem, který se stal součástí kartografických záznamů.

Hranická propast se nachází v Národní přírodní rezervaci Hůrka. Dostanete se k ní buď přímo z města po červené turistické značce, nebo z opačného konce z lázní Teplice nad Bečvou. Tam můžete svoji výpravu začít v turistickém informačním centru, kde se dozvíte spoustu užitečných informací a prostřednictvím 3D modelu si uděláte představu o tom, jak to vypadá pod vodní hladinou.

Hranická propast

Hranická propast je držitelkou hned dvou rekordů. S celkovou naměřenou hloubkou 473,5 metru je nejhlubší propastí v republice. A zároveň díky naměřené hloubce vody 404 metrů i nejhlubší zatopenou propastí na světě. Dodejme, že poslední rekordní měření je staré čtyři roky a to se robot nedostal až na dno. 

Hranická propast je ale unikátní i z dalších důvodů. Bezesporu k nim patří geneze jejího vzniku. Vznikla totiž netypickým způsobem - zezdola nahoru. Krasovým činitelem se nestala obyčejná voda, jako u ostatních propastí, ale vlažná uhličitá minerálka proplyněná oxidem uhličitým. Agresivní kyselka vyvěrající z hlubokých puklin rozpouštěla vápencový masív zespodu. Povrchová voda tvoří jen malou část hladiny jezírka, pod ní už je kyselka. Způsob vzniku propasti je příčinou její hloubky.

Nejnovější odhady říkají, že konečná hloubka Hranické propasti může dosáhnout neuvěřitelných hodnot v řádu prý až desítek kilometrů. Pokud se vůbec někdy podaří hloubku propasti změřit, stane se tak v daleké budoucnosti. A možná si Tajemná kráska uprostřed Hranického krasu uchová své tajemství hluboko pod zelenou hladinou jezírka.

autor: Jana Zemková
Spustit audio