Hraběcí mlsání na zámku Velké Březno nabídne dobroty, na kterých si pochutnali při korunovaci poslední český král a královna
V sobotu 19. října se už podvanácté koná na zámku Velké Březno tradiční Hraběcí mlsání. Návštěvníci tentokrát ochutnají přesně to, co se v září 1836 podávalo při korunovacích českého krále Ferdinanda V. a jeho ženy Marie Anny.
Zakladatel zámku hrabě Karel Chotek působil jako Nejvyšší purkrabí království Českého a v září roku 1836 připravoval korunovaci nového českého krále Ferdinanda V. a jeho ženy Marie Anny. Součástí oslav byly tehdy i dvě slavnostní korunovační hostiny. Jedna slavnostní hostina se uskutečnila v den korunovace krále, druhá v den korunovace královny.
Hostiny byly připraveny ve Vladislavském sále Pražského hradu a návštěvníci státního zámku Velké Březno teď můžou po 188 letech ochutnat přesně to, co se tehdy podávalo.
Podle kastelána zámku Miloše Musila jsou v archívech a odborných publikacích kartičky, které měli hosté výjimečných hostin položené vedle svého talíře. Na kartičkách byly vypsány všechny chody, které se měly podávat.
V historických kuchařkách pak museli organizátoři vyhledat příslušné recepty, nakoupit suroviny a uvařit z nich zmíněné dobroty. V každé místnosti zámku budou návštěvníci ochutnávat degustační porci jednoho z jídel, např. uzeného úhoře v aspiku, pečeni z bažanta, fagoš s omáčkou nebo vanilkový krém s trubičkami.
První prohlídka začíná v 10 hodin, další prohlídky pokračují každou půlhodinu až do 16 hodin.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Více než polovina Čechů plánuje v roce 2025 omezit výdaje, mladí lidé hledají další zdroje příjmů
-
Politolog k formě opozice: Favorit ANO, vyčerpaná SPD, návrat KSČM, klesající Přísaha a otazník u Motoristů
-
Obchodník se smrtí, díl I.: Jak Viktor But vzal lidem mačety a dal jim kalašnikovy
-
Betonová zeď na letišti není běžná. Mohla to být chyba při projektování, říká expert k tragédii v Jižní Koreji