Hovězí na houbách
Při příležitosti 100 let České mykologické společnosti vám celý tento týden v Apetýtu nabídneme recepty s houbami. Tím prvním bude luxusní hlavní chod, který voní po čerstvých bylinkách.
Budete potřebovat:
- 800 g hovězího zadního
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 velké hrsti lesních hub
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 lžíci lístků čerstvého tymiánu
- 4 lístky čerstvé šalvěje
- 400 ml vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- hladkou mouku na obalení
- sůl a pepř
Postup:
- Hovězí maso nakrájete asi na dvoucentimetrové plátky a ty potom nakrájejte na kostky cca 5x5 cm.
- Z obou stran je osolte a opepřete a poté obalte v hladké mouce.
- V kastrolu rozehřejte rostlinný olej a maso na něm opečte z obou stran dozlatova.
- Bude potřeba restovat postupně, aby se maso opékalo v jedné vrstvě a plátky se nepřekrývaly.
- Jakmile se maso zatáhne a lehce opeče, vyndejte ho z kastrolu na talíř.
- Na výpeku orestujte cibule nakrájené nahrubo dozlatova.
- Pak přidejte nasekaný česnek a na plátky nakrájené houby (nejlepší je směs hřibovitých hub, ale pokud je nemáte, zkuste hnědé žampiony).
- Jakmile se houby trochu opečou a ztratí lehce svůj objem, zalijte je bílým vínem a přihoďte nasekané bylinky.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Jakmile se víno téměř odvaří, podlijte vývarem nebo vodou a do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou na talíři pustilo.
- Přikryjte poklicí a na mírném ohni duste asi 2 hodiny, až bude maso úplně měkké.
- Občas promíchejte a v případě potřeby přilijte ještě trochu vývaru.
- Nebo přendejte do elektrického tlakového hrnce a duste při vysokém tlaku 40 minut.
- Jakmile bude maso měkké, přimíchejte do omáčky šlehačku a podávejte s oblíbenou přílohou – hodí se rýže, knedlíky nebo nočky.
Související
-
Frittata s houbami a špenátem
V Apetýtu vás alespoň pomyslně zavedeme do Itálie. Máme pro vás totiž recept na pravou italskou omeletu.
-
Zelný závitek s hovězím masem
Dnešní recept Apetýtu bude pro milovníky masa, pracovat budeme s mletým hovězím.
-
Jehněčí kotlety
Jehněčí maso je dobře stravitelné, nemá velký obsah tuku a naopak disponuje slušným množstvím prospěšných látek – například vitamín D, vitamíny skupiny B a další.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka