Houbový závin

Houby prý rostou, tak toho využijte!

Ingredience
  • 1 balíček listového těsta
  • miska hub
  • 1 větší cibule
  • 1 vajíčko
  • sůl
  • pepř mletý
  • 2-3 lžíce sádla nebo oleje

Postup:

  1. Očištěné houby nakrájíme na malé kousky.
  2. Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, vložíme houby, podle potřeby mírně podlijeme a udusíme do měkka. V závěru osolíme, opepříme.
  3. Listové těsto rozválíme, rozprostřeme na něj zchladlé houby, stočíme do závinu, švem položíme na pečicí papír na plechu, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, povrch propícháme špejlí a dáme do trouby předehřáté na 195-200 stupňů upéci. Z balíčku těsta o váze 400 g jsou dva záviny.
  4. Stejně můžeme použít houby sušené, jen je musíme předem na pár hodin namočit do studené vody.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.