Houbový závin
Houby prý rostou, tak toho využijte!
Ingredience
- 1 balíček listového těsta
- miska hub
- 1 větší cibule
- 1 vajíčko
- sůl
- pepř mletý
- 2-3 lžíce sádla nebo oleje
Postup:
- Očištěné houby nakrájíme na malé kousky.
- Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, vložíme houby, podle potřeby mírně podlijeme a udusíme do měkka. V závěru osolíme, opepříme.
- Listové těsto rozválíme, rozprostřeme na něj zchladlé houby, stočíme do závinu, švem položíme na pečicí papír na plechu, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, povrch propícháme špejlí a dáme do trouby předehřáté na 195-200 stupňů upéci. Z balíčku těsta o váze 400 g jsou dva záviny.
- Stejně můžeme použít houby sušené, jen je musíme předem na pár hodin namočit do studené vody.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.