Horští záchranáři už na lesních asfaltkách v Jizerských horách ošetřili řadu těžkých úrazů

14. červenec 2023

Horští záchranáři letos v Čechách ošetřili víc než tisícovku lidí. Z toho v Jizerských horách vyjeli víc než k sto dvaceti případům a cyklistů byla zhruba polovina.

Ne každý je totiž seznámený s riziky, která hrozí návštěvníkům v horách. Kromě samozřejmostí, jako je přilba na kolo nebo mít s sebou dostatek pitné vody, musí lidé také dávat pozor například na vyasfaltovaných cestách, kde by se mohli srazit s autem.

Horští záchranáři nejčastěji vyjíždějí ošetřovat zraněné cyklisty po pádu, mají odřeniny a v horším případě i zlomené končetiny. Cyklisté by s sebou pro jistotu měli nosit základní zdravotnické vybavení.

„Kdo nosí, neprosí,“ připomíná s úsměvem náčelník horské služby Jizerských hor David Savický pořekadlo, které se naučil od kolegů v Polsku.

„S sebou na kolo vozím alespoň malý obvaz, desinfekci, náplast,“ popisuje cyklista Miloslav Smolík z Teplic s tím, že na kole se mu už podařilo se zranit několikrát.

Zranění cyklistům ale nehrozí jen v lese. V Jizerských horách je také řada vyasfaltovaných cest, kde by se mohli srazit s autem. „Pokud cyklisti jedou třeba z Tišiny po asfaltce dolů směr Červený Buk nebo z Bílé Kuchyně do Oldřichova, jsou tam kvalitní asfaltky, ale jsou úzké, jsou tam ostré zatáčky, takže se tam dá jet velmi rychle. Současně tam jezdí auta. Už jsme tam měli pár velmi těžkých úrazů,“ potvrzuje náčelník Savický.

Cyklisté by také měli mít na paměti, že i pro ně platí zákaz pití alkoholu: „Cykloturista, který ublíží sám sobě, se může dostat do situace, kdy si dá dvě piva, způsobí si zranění, musí do nemocnice a přijede policie a udělá dechovou zkoušku. V momentě, kdy nadýchá, je samozřejmě v problémech,“ varuje. 

Při zranění, které si není člověk schopný ošetřit sám, horská služba doporučuje vždycky volat jako první záchrannou službu. „Pokud jsem zraněný, nemůžu udělat chybu, pokud jako první zavolám 155,“ uzavírá náčelník horské služby Jizerských hor David Savický.

Úrazům můžou lidé předcházet tím, že budou mít vždycky helmu, nebudou v podnapilém stavu, naplánují si trasu dopředu a budou mít s sebou dostatek vody a třeba i nějakou svačinu. Záchranáři také radí mít v telefonu staženou aplikaci Záchranka, díky které je zdravotníci můžou najít rychleji.

autoři: Johana Tománková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.