Horkou vodu i teplo v Žatci zajistí po požáru kotelny na biomasu záložní uhelná teplárna

3. říjen 2023 14:50

Teplo pro zimní sezonu v Žatci zajistí záložní uhelná kotelna. Kotelnu na biomasu Žatecké teplárenské totiž v květnu vyřadil z provozu požár. S ceníkem pro novou sezonu teď teplárna čeká na ceny od dodavatelů uhlí. Podle zástupců společnosti se ale větší zdražování neplánuje a ceny budou zřejmě kopírovat inflaci.

Teplárna stojí asi kilometr za městem, potrubí s horkou vodou do radiátorů a koupelen vede podzemím. Po květnovém požáru je ale jedna kotelna mimo provoz.

„Tím, že jsme na nějakou dobu přišli o zdroj biomasové kotelny, tak budeme tuto zimu využívat Perč 1, což je původní starší kotelna, která spaluje směs uhlí a biomasy,“ vysvětluje ředitel Žatecké teplárenské Pavel Jonáš.

Požárem poničenou kotelnu na biomasu začala zhruba před měsícem odborná firma čistit. To by mělo trvat do prosince. „Musí se tam všechno odmastit, protože tam hořel olej a je to zakouřené,“ vysvětluje Jonáš.

Kotelna na biomasu by mohla začít fungovat na konci roku 2024

Žatecká teplárenská vypsala veřejnou zakázku na obnovu, která obsahuje i zhruba půlroční výrobu zařízení. Kotelna Perč 2 by podle odhadu Pavla Jonáše mohla fungovat o příštích Vánocích, letos proto bude Žatec vytápět Perč 1.

„Kvůli zimě, která nás čeká, jsme provedli zvýšenou údržbu na původní uhelné kotelně – udělali jsme maximum pro to, abychom byli připraveni fungovat celou sezónu v kuse bez nějakých problémů – odběratelé by to neměli poznat,“ dodává Jonáš.

Mezi odběratele patří třeba žatecká radnice. Místostarosta Žatce z hnutí ANO Pavel Pintr je členem představenstva akciové společnosti. „My jinou možnost nemáme, protože záložní zdroj je uhelný kotel. Naštěstí máme nakoupeno hodně emisních povolenek, takže tam problém není. Navíc si ani nemyslím, že by to tady nějak výrazně poškodilo ovzduší, to určitě ne,“ dodává Pintr.

Start topné sezony zatím posunulo teplé počasí. Odběratelé napojení na modernější systém horkovodu už ale mohou o zahájení dodávek tepla požádat.

Spustit audio

Související