Hladina Labe na Litoměřicku stále zvolna stoupá. Na mnoha místech už se voda vylila z koryta

16. září 2024

Labe v Ústeckém kraji dál pozvolna stoupá, je na třetím povodňovém stupni. Hladina řeky dál pozvolna o několik centimetrů stoupá i na Litoměřicku. Tam museli být zatím evakuovaní obyvatelé 15 domů. Nejvíce jsou tam zasažené místní části České Kopisty a Počaply. A kvůli velké vodě předčasně z polí sklízeli i někteří zemědělci.

„Támhle je sice pár dýní zatopených, už jsme ale stihli asi tunu sklidit. Průběžně a teď o víkendu, kdy jsme měli takovou velkou akci,“ popisuje Žanet Lenhartová ze Svobodného statku na soutoku. Ukazuje přitom na jedno z polí, které je částečně zatopené.

Zemědělci tu ještě na poslední chvíli sklízejí dýně. „Je toho hodně, ale včera jsme se pustili i do mrkve, pastináku, řepy, ředkví nebo petržele. To jsou všechno plodiny, které běžně sklízíme postupně, podle objednávek. V tuto chvíli jsme se ale rozhodli sklidit raději dřív. Kdyby přišla velká voda, tak už by třeba nebyly použitelné, a to by byla škoda,“ konstatuje.

Svou úrodu letos předčasně sklidila i Milena Hodovalová z Počapel: „Pole už jsou momentálně zaplavená. My ale máme sklizeno,“ konstatuje.

Na pravém břehu Labe chrání obec Křešice protipovodňové hrazení za 200 milionů korun. „Teď se stane takzvaná houpačka, kdy to na chvíli klesne. Musíme ale počítat s tím dotokem vody ze včerejška, z těch horských oblastí a horního toku Labe, takže ta voda ještě půjde nahoru,“ předpovídá nezávislý starosta Michal Mančal s tím, že voda snad brzy opadne.

Spustit audio

Související