Hladina Kamencového jezera v Chomutově stoupá. Plní se vodou z Ohře

4. květen 2021 15:15

V Kamencovém jezeře v Chomutově ubylo za poslední rok přes půl metru vody. Tu do jezera doplňují spodní prameny. Jejich hladina ale kvůli suchu v posledních letech výrazně klesla. Chomutovská radnice se proto rozhodla jezero doplnit vodou z Ohře. Kvalitu složení vody v jezeře by to podle vedení města výrazně změnit nemělo.

„Voda v jezeře každoročně klesá o desítky centimetrů. Poslední změřený meziroční propad je 70 centimetrů,“ popisuje úbytek vody v Kamencovém jezeře náměstek chomutovského primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

V těchto dnech se proto jezero dopouští vodou ze sousedního Otvického rybníka. Hladina by se tak měla do začátku sezóny zvýšit.

Kamencové jezera se napouští vodou z Ohře

„Máme nějakou povolenou dobu čerpání od vodoprávního úřadu, podle výpočtů by měla hladina stoupnout o 20 centimetrů. Ideální by bylo ještě pár centimetrů připustit, není ale vyloučeno, že to budeme moci dělat častěji a doženeme to,“ dodává Dinda.

Město také chce podle něj vybudovat trvalý přívod vody. „Připravuje se projektová dokumentace k tomu, aby se do jezera stahovala dešťová voda z okolí, ze všech možných střech a ploch, které tu máme – to je jedna věc. A ta přípojka, která je tady teď dočasná, tak z té pravděpodobně po sezóně uděláme přípojku stálou,“ doplňuje Dinda.

Voda do Kamencového jezera přitéká z Otvického jezera, do kterého teče voda z Ohře prostřednictvím Podkrušnohorského přivaděče.

Podle Jana Svejkovského z Povodí Ohře není možné doplňovat jezero vodou celoročně: „Ten objem je přibližně 30 tisíc metrů krychlových vody. Celkově, na tom objemu vody, který teče přivaděčem, to není zásadní. Samozřejmě se musí ale počítat s tím, že v době sucha, nebo když mrzne, by ten problém nastal.“

Dopouštění jezera by kvalitu vody v něm zřejmě ovlivnit nemělo

Kamencové jezero je unikátem kvůli složení vody, jejíž součástí je přírodní kamenec. Kvůli tomu nežijí v jezeře například žádné ryby. Složení vody by dopouštění výrazně ovlivnit nemělo.

„100procentně to nikdo říct neumí. My máme naměřené hodnoty před zahájením čerpání, budeme mít hodnoty i po něm, pak teprve budeme vědět, jestli je ten dopad skutečně nějaký. Zatím ty informace, které máme, jsou takové, že by ten dopad měl být nulový – té vody je na to celkové množství tak málo, že by se nemělo vůbec nic stát,“ uzavírá náměstek primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

Město zaplatí za zvýšení hladiny o 20 centimetrů zhruba 900 tisíc korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související