V Chomutově letos zahájí komplexní přestavbu vstupu ke Kamencovému jezeru

5. únor 2021 13:41

Více než 60 milionů korun zaplatí letos Chomutov za přestavbu vstupu do areálu Kamencového jezera v Přemyslově ulici. Práce mají začít na podzim, po skončení letošní sezóny.

Do léta příštího roku by měla být návštěvníkům k dispozici nová recepce i parkoviště, obojí s ekologickými prvky. Nejdřív ale musí město vykácet vzrostlé stromy, které nahradí novou výsadbou.

Proti kácení stromů byl od počátku opoziční zastupitel Marián Bystroň za hnutí Pro Chomutov, odborné posudky ale podle něj mluví jasně: „„Ty posudky řekly, že část těch stromů je ve špatném zdravotním stavu. Jen málo z toho zbytků stromů je pak opravdu v dobrém zdravotním stavu, takže ta dlouhodobá prognóza té aleje není dobrá a není možné ji v nějakém dlouhodobém horizontu udržet.“

Nový vchod na Kamencové jezero by měl být hotový do začátku sezóny 2022

Město chce stihnout práce na proměně vstupu na Kamecnové jezero z Přemyslovy ulice do poloviny příštího roku.

„Začít by se mělo na ploše po tom bývalém hotelu. Ten plán je ambiciózní – rádi bychom to stihli do sezóny 2022, to znamená to mít nejpozději do června všechno dokončené,“ říká vedoucí odboru investic chomutovského magistrátu Hana Nováková.

Stávající alej by měla podle ní být nahrazena novými stromy – konkrétně duby šarlatovými.

„Parkovací plochy na celém parkovišti by pak měly být vybudovány ze štěrkového trávníku. To je nový trend, který se hodí především tam, kde parkování sezónního charakteru. Zároveň by ta nová vrátnice měla mít zelenou střechu,“ přibližuje další změny Nováková.

V dalších letech bude Chomutov měnit vchodu od Otvického jezera. Zcela nový vchod na Kamencové jezero pak vznikne od koupaliště Aquasvět.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související