Hesla

15. březen 2012

Určitě se mezi vámi najde někdo, kdo alespoň jednou denně musí použít heslo nebo PIN. Přes tajné kombinace slov a čísel se dostáváme do emailů, otevíráme facebook, odemykáme telefon nebo vybíráme peníze z bankomatu. I přes varování odborníků stále vytváříme velmi jednoduchá a tím pádem snadno prolomitelná hesla.

Nedávno byl zveřejněn žebříček deseti nejpoužívanějších hesel na internetu. V něm se objevují v podstatě jen dvě slova, anglické výrazy pro heslo a vítejte a pak ještě kombinace čísel 12345.

Při vytváření hesel, bychom měli být mnohem vynalézavější a hlavně opatrnější. Trochu zdatnější uživatel počítače prolomí takový klíč za pár vteřin. Když pomineme to, že si pak někdo bude prohlížet vaše soukromé emaily, fotografie, nebo třeba odhalí nevěru, může se také dostat k velmi citlivým informacím například o vašem bankovním účtu.

Člověk, který by si rád přečetl vaše emaily, už dnes nebude sedět u počítače a zkoušet různá hesla. K tomu slouží programy, které docela snadno stáhnete z internetu. V těch jsou databáze nejčastěji používaných kombinací a tak je otázkou někdy dokonce sekund, kdy vám takový hacker bude procházet třeba vaše konto a převádět úspory někam, kam by jste si to rozhodně nepřáli.

Pokud vám systém, do kterého se přihlašujete, dovolí zadat dostatečně dlouhé heslo, zkuste dvě neobvyklá slova, uprostřed každého velké písmeno a na začátek, na konec nebo doprostřed ještě přidat číslice. Pak už můžete klidně spát, trvalo by totiž hodně dlouho než by někdo takovou kombinaci prolomil.

Jak jste na tom s hesly nebo různými piny vy? To se snažil zjistit s mikrofonem v ruce redaktor Českého rozhlasu Sever Milan Král.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.