Hejno bílých vran aneb Začni správně. Jací jsou mladí lidé, kteří vyrostli mimo domov?

26. leden 2020

Kniha Hejno bílých vran mapuje osudy lidí, kteří prošli dětským domovem a následně v životě uspěli. Byť příběhům nechybí happyend, z výpovědí často běhá mráz po zádech.

Jedním z aktérů čtvrté edice Hejna bílých vran, kterou vydala organizace Yourchance, je i František Čihounek:

Kniha Hejno bílých vran obsahuje příběhy několika lidí, kteří odpovídali na různé otázky. Já sám jsem otevřeně promluvil o své rodině a o tom proč jsem se dostat do dětského domova. Částečně jsem poodkryl trochu z knihy, kterou právě píšu.”

V dětském domově jsem se ocitl díky nedbalosti mé matky, která se o mě a o bratra nedokázala postarat. Měla mě v brzkém věku. Do 10 let jsem vyrůstal v rodině, ale poté, co matka odjela do zahraničí, putovali jsme s bratrem do dětského domova. V knize jsou proto i situace, které jsem s matkou zažil do mých 10 let."

Obálka knihy Hejno bílých vran

Čas od času se jednadvacetiletý František potýká s problémy, jako je práce nebo bydlení:

I když už jsem dva roky z dětského domova, neustále řeším ty samé věci - bydlení a práci. Mám za sebou dvouletou pracovní zkušenost v pizzerii, ale nebavilo mě to, myslím si, že mám na víc. Rozhodl jsem se najít si pozici v administrativě, ale musím říct, že se během hledání setkávám s předsudky a narážkami na mé romství a barvu pleti. Což je pro mne složité.”

Na předsudky narážím snad odjakživa. Potíže s tím byli i v práci a na pohovorech, nejprve se kouká na vzhled, teprve pak na to jaký člověk je. Raději vás hned odsoudí, než aby vás vyzkoušeli.”

František Čihounek je se svou matkou stále v kontaktu:

Často se spolu bavíme, ona totiž u mne momentálně bydlí. Samozřejmě, že jsou v našem vztahu určité výčitky a nedořešené otázky, ale já jsem ten typ, co to dokáže hodit za hlavu. Je to historie a já jedu dál. Paradoxem je, že se teď starám já o ni.”

Jiří Mádl pokřtil další z dílů edice Hejno bílých vran

Součást sociologického výzkumu

Knihu Hejno bílých vran, kterou můžeme najít na knižních pultech Luxoru, pokřtil herec a režisér Jiří Mádl.

Kniha zároveň poputuje do všech dětských domovů, aby ji děti měly k dispozici. Obsahuje 10 příběhů mladých lidí, kteří prošli dětským domovem a dnes žijí běžný život. Kniha má happyend a zároveň je to začátek výzkumu, který děláme. Hned zkraje nám vyšla pozitivní korelace mezi délkou pobytu v dětském domově, délkou prvního zaměstnání a nízkou mírou fluktuace.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio