Hasiči stále zasahují v areálu chemičky v Záluží u Litvínova. V noci tam po výbuchu hořelo v jednom z provozů

21. červenec 2022 09:18

Během rána začne vyšetřování nočního požáru v chemičce v Záluží u Litvínova na Mostecku. V noci tam začalo po výbuchu hořet na hydrokrakovací jednotce. Při události se zranili čtyři lidé, všichni jsou mimo ohrožení života.

V chemičce začalo hořet po výbuchu krátce před středeční 23. hodinou. Na místě zasahovalo devět hasičských jednotek, kterým se podařilo dalšímu šíření ohně zabránit. Hasiči pak nechávali hydrokrakovací jednotku postupně dohořet.

V současnosti už podle mluvčího hasičů Lukáše Fajáka zůstává na místě jen podniková jednotka hasičů z litvínovské chemičky.

Unipetrol zasaženou jednotku odstavil a podle mluvčího Pavla Kaidla spaluje přebytečné plyny na bezpečnostních hořácích.

Hasiči také v noci na Mostecku monitorovali stav ovzduší kvůli případnému úniku nebezpečných látek, žádné problémy ale podle jejich vyjádření nezaznamenali.

Podle mluvčího společnosti Pavla Kaidla pracují v Unipetrolu s několika verzemi, proč k výbuchu a následnému požáru došlo. Pravděpodobně šlo o technikou závadu na hydrokrakovací jednotce. S jasným stanovením příčiny i škody po výbuchu a následném požáru ale musí společnost počkat na vyšetřování hasičů.

Tým vyšetřovatelů se má do chemičky v Záluží dostat podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Fajáka zhruba po 8. hodině.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související