Hans Watzek – malíř i jeden z největších propagátorů fotografie, rodák z Bíliny

5. prosinec 2023

V Bílině se v roce 1848 narodil jeden z největších propagátorů fotografie – Hans Watzek. Na konci 19. století neúnavně usiloval o uznání fotografie jako plnohodnotného uměleckého výrazového prostředku, což se mu také povedlo.

Watzek studoval umělecké akademie v Lipsku a Mnichově. Výtvarnou výchovu učil nejdříve v Čechách, potom na státní střední škole ve Vídni. Stal se předsedou Sdružení rakouských učitelů malby.

Fotografie mu učarovala až v roce 1891, když ho oslovila atmosférická díla Alfreda Maskella. Začal provádět první pokusy s vlastnoručně vyrobenou dírkovou komorou a stal se členem představenstva vídeňského klubu amatérských fotografů.

Společně s Hugem Hennebergem a Heinrichem Kühnem patřil do tzv. Vídeňského trojlístku. Tato umělecká skupina společně tvořila a organizovala výstavy i evropská turné. Svá díla podepisovala třemi jetelovými lístky. Vyvinula také průlomovou výrobu tříbarevných pryžových tisků pomocí vícenásobné expozice.

Kolem roku 1894 použil Watzek místo složitých čoček jednoduché, což vedlo k malířskému rozostření obrazu.

Za 12 let, co pracoval jako fotograf, vytvořil pouze 65 snímků, většinou unikátních. Dodnes jsou k vidění v muzeích, galeriích a výstavách po celém světě.

Hans Watzek zemřel v roce 1903 ve Vídni.

autor: Milan Knotek
Spustit audio