Gustav Brosch – voják povýšený do šlechtického stavu, jeden z objevitelů Země Františka Josefa, rodák z Chomutova

9. květen 2023

Jeden z mysů v Zemi Františka Josefa je pojmenován jako Chomutovský. Postaral se o to námořní důstojník a polárník Gustav Brosch, který se právě v Chomutově v roce 1844 narodil.

Po absolvování kadetního ústavu v Krakově začal už od 15 let sloužit u námořnictva. Vyznamenal se v roce 1866 v bitvě u Visu při hašení lodi zasažené nepřátelskou palbou.

Jako první důstojník se o šest let později zúčastnil slavné výpravy teplického rodáka Julia Payera na lodi Tegetthoff, která nakonec v Severním ledovém oceánu objevila Zemi Františka Josefa.

Kromě řízení lodi měl na starosti zásoby potravin a meteorologická a hydrologická měření. Loď ale beznadějně zamrzla v ledu a členové výpravy se vydali zpátky na člunech. Brosch byl velitelem jednoho z nich.

U břehu Nové země je po dvou letech zachránila ruská loď Nikolaj a doma se z nich staly celebrity. Jeden z malých ostrovů v Zemi Františka Josefa dokonce nese Brožovo jméno.

Za účast ve strastiplné, ale úspěšné expedici, obdržel Brož Řád železné koruny III. třídy a byl povýšen do šlechtického stavu. Vrátil se k námořnímu dělostřelectvu a jako kapitán lodi se například účastnil blokády Kréty.

Když v roce 1904 odcházel do výslužby, byl jmenován viceadmirálem.

Závěr života prožil Gustav Brosch ve Štýrském Hradci. Oženil se s Marií Bittersmannovou, která také pocházela z Chomutova. Měl s ní dvě dcery. Zemřel v srpnu roku 1924 ve věku 79 let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio