Guláš divoký
Nemusíte na něj shánět divočinu, směs koření dodá zvěřinový „šmrnc“ i docela obyčejnému masu z klidného vepříka…
Suroviny:
700 g vepřového masa – nejlépe plecko
3-4 velké cibule
1 lžíce sádla
mletá paprika
mletý kmín
1 bobkový list
5 nových koření
5 kuliček jalovce
5 i více kuliček černého pepře
špetka mletého zázvoru
2-3 stroužky česneku
sůl
asi 2 lžíce jíšky
Postup:
1. Cibule nakrájíme a dáme na rozehřáté sádlo zesklovatět.
2. Na cibuli dáme maso nakrájené na kostky, všechno koření, orestujeme ze všech stran, osolíme, přidáme utřený česnek, přilijeme horkou vodu (můžeme vylepšit bujonovou kostkou) nebo vývar, přiklopíme a dusíme. Tlakový hrnec dušení urychlí, za půlhodinky by mohlo být hotovo.
3. Na závěr guláš zahustíme jíškou, podáváme s krajícem chleba nebo houskovým knedlíkem, „třešničkou na dortu“ může v tomto případě být čerstvý nastrouhaný křen. Kuličky koření a bobkový list můžeme před podáváním vylovit.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.