Guláš divoký

Nemusíte na něj shánět divočinu, směs koření dodá zvěřinový „šmrnc“ i docela obyčejnému masu z klidného vepříka…

Suroviny:
700 g vepřového masa – nejlépe plecko
3-4 velké cibule
1 lžíce sádla
mletá paprika
mletý kmín
1 bobkový list
5 nových koření
5 kuliček jalovce
5 i více kuliček černého pepře
špetka mletého zázvoru
2-3 stroužky česneku
sůl
asi 2 lžíce jíšky

Postup:

1. Cibule nakrájíme a dáme na rozehřáté sádlo zesklovatět.

2. Na cibuli dáme maso nakrájené na kostky, všechno koření, orestujeme ze všech stran, osolíme, přidáme utřený česnek, přilijeme horkou vodu (můžeme vylepšit bujonovou kostkou) nebo vývar, přiklopíme a dusíme. Tlakový hrnec dušení urychlí, za půlhodinky by mohlo být hotovo.

3. Na závěr guláš zahustíme jíškou, podáváme s krajícem chleba nebo houskovým knedlíkem, „třešničkou na dortu“ může v tomto případě být čerstvý nastrouhaný křen. Kuličky koření a bobkový list můžeme před podáváním vylovit.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.