Grilovat můžete i za špatného počasí doma. Které grily jsou na to vhodné?
Není doma jako doma. Budete grilovat doma na balkóně nebo doma v místnosti? To je zásadní rozhodnutí, podle kterého byste měli gril vybírat.
Na výběr máte klasický stolní gril s teflonovou deskou, na kterou se pokládají potraviny určené k tepelné úpravě, druhou možností je kompaktní gril. Ten si můžete představit jako „sendvičovač“.
Hlavní rozdíl mezi nimi je v tom, že stolní gril má jen jednu plochu, která se zahřívá, zatímco kompaktní gril má dvě -jídlo se tak griluje současně ze dvou stran.
Stolní nebo kompaktní gril?
Prodavač elektrozboží Jakub Erben doporučuje: „ Stolní gril bych doporučil lidem, kteří mají balkón a chtějí grilovat venku. Přece jenom ta deska je otevřená, takže vůně (a někdy i zápach) je mnohem intenzivnější než u kompaktního grilu.“
Cena bývá dost často „až na prvním místě“. Suma, kterou zaplatíte za kontaktní gril, záleží hlavně na velikosti grilovací desky. Ta rozhoduje také o ceně stolního grilu – tady ale hraje roli i materiál, z kterého je deska vyrobena.
Nejlevnější typy stolních i kontaktních grilů stojí okolo 800 korun. Nejvyšší hranice u stolního grilu bývá 3 000 korun, u kompaktního cena dosahuje až 5 000 korun. Dražší stolní grily mají navíc raclette, což je plocha pro rozpékání nebo přípravu omáček.
Vždycky se dá udělat nějaká chyba. U stolních grilů ne fatální ve výběru a následné koupi, zato při údržbě. Například používat k očištění teflonového povrchu kovový nástroj vede ke zničení grilu.
Jaký povrch může mít stolní gril oproti kompaktnímu, a jak se s kterým povrchem pracuje? To si poslechněte z přiloženého audiozáznamu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.