Geodeti zaměřují na Ústecku trasu chystané rychlodráhy do saských Drážďan

14. duben 2022 10:49

Na Ústecku pokračuje hledání trasy nové rychlodráhy z Prahy do Drážďan. Geodeti zaměřují vedení vysokorychlostní trati a jejich výsledky použijí projektanti pro plánovaná vlastní rychlodráhy. Například u ústeckých Předlic mají rychlé vlaky jezdit vedle současné trati z Ústí do Teplic.

„Zaměření jednoho bodu trvá jen pár vteřin. V tom přístroji je paměť, ty body se tam uchovávají a pak se jednoduše stáhnou přes USB do počítače, kde pokračuje jejich další zpracování,“ vysvětluje geodet Tomáš Müller.

„Máme udělat mapový podklad pro projektanty. To znamená, že musíme zaměřit všechny pevné body, ať už to jsou silnice, povrchové znaky nebo elektrické vedení,“ vysvětluje při zaměřování jeho kolega, Petr Jansa.

Další úseky budou geodeti teprve zaměřovat

Podle Jana Nevoly ze Správy železnic aktuálně geodeti zaměřují úsek chystané rychlodráhy mezi Ústím nad Labem a plánovaným tunelem pod Krušnými horami.

„Dalším krokem bude provedení přírodovědných či podrobných geologických průzkumů. Práce se poté přesunou také na další úsek, mezi portálem tunelu a státní hranicí s Německem. Projektanti i nadále pracují na dokumentaci pro územní rozhodnutí pro tuto část vysokorychlostní sítě,“ upřesnil Nevola.

Železničáři ale nejdřív potřebují změnit krajský územní plán, tedy tzv. zásady územního rozvoje regionu. Na základě těchto výsledků pak vyberou vlastní trasu rychlodráhy.

Proti navrženému vedení ale vystupuje například Chlumec na Ústecku nebo některé obce na Litoměřicku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související