Frgály

Zase jedny frgále… Suroviny a postup: Připravíme kvásek ze 100 g droždí, kostky cukru a trochy vlahého mléka, pak s ním zaděláme těsto – 1 kg polohrubé mouky se lžičkou soli, 9 kostek cukru rozpuštěných v asi půl litru vlahého mléka (z něj si odebereme na kvásek), 6 žloutků, 25 dkg rozpuštěného, ale ne horkého másla (nebo půl na půl s herou). Z vykynutého těsta uděláme 9-10 bochánků, znovu je dáme kynout, pak rozválíme na placky, ještě necháme odpočinout a pak namažeme podle chuti – ochucený tvaroh, povidla, hrušková povidla, posypeme drobenkou, okraje potřeme vejcem a upečeme. Zchladlé koláče jemně přelijeme rozpuštěným máslem nebo herou nebo směsí s trochou rumu.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.