František Pettrich – excelentní kameník a profesor sochařství na drážďanské akademii, rodák z Třebenic

19. prosinec 2023

Jako pasáček dobytka ztvárnil na holé skále stádo krav. Jeho talentu si prý všiml náhodný kolemjdoucí a doporučil otci, aby synův talent nenechal ležet ladem. Táta poslechl a třebenický rodák František Pettrich se začal v Litoměřicích učit u kameníka a sochaře Antonína Wytkupa.

S výučním listem se František Pettrich po třech letech vydal do Prahy na praxi k sochaři a řezbáři Josefu Malinskému. Pak odešel do Drážďan, kde studoval na Umělecké akademii u věhlasného Giovanniho Battisty Casanovy.  

Už ve 25 letech byl Pettrich jmenován saským dvorním sochařem. O šest let později ale odjel do Itálie. Pracoval v Římě a Carraře. V roce 1805 se vrátil zpátky do Drážďan. Zde se stal profesorem sochařství na akademii. Byl také členem drážďanské zednářské lóže U zlatého jablka.

Pettrich se věnoval zejména tvorbě kamenné monumentální plastiky – tedy náhrobkům a pomníkům. Náhrobek vytesal nejen sobě, ale i svým dvěma manželkám, které přežil.

Mezi jeho nejvýznamnější díla patří socha Thesea, Děti tančící kolem lucerny nebo Sebevražda Pyrama a Thysbé, které jsou umístěny v drážďanských uměleckých sbírkách. Některé jeho sochy byly použity při obnově Zwingeru.

Mnoho Pettrichových děl je také k vidění na hřbitovech na Děčínsku, Chomutovsku či Jablonecku.

František Pettrich zemřel v roce 1844.

autor: Milan Knotek
Spustit audio