Firmy v Ústeckém kraji mají problém se sháněním brigádníků na sezonní práce

8. červen 2018

Společnosti v Ústeckém kraji se potýkají s nedostatkem zaměstnanců. Podle úřadu práce firmy kvůli nízké nezaměstnanosti nemají kde brát pracovníky. Mnohdy jim nepomáhá ani snížení nároků nebo nabídka benefitů. A problém je i s brigádníky. O sezónní práce je totiž ze stejných důvodů menší zájem než v minulosti.

Sezónní pracovníky hledají firmy ve většině případů kvůli tomu, aby si zaměstnanci v létě mohli vybírat dovolené. Stejně je na tom i společnost, která v Litvínově vyrábí katalyzátory.

Podle Jany Hassmannové z personálního oddělení firmy mají zatím o brigádníky nouzi: „Máme 160 zaměstnanců, takže i ten počet brigádníků, které sháníme, není nijak závratný. Bavíme se v současnosti o deseti lidech, zatím ale příliš úspěšní nejsme.“

Situace na trhu práce v Ústeckém kraji je z hlediska nezaměstnanosti nejlepší v jeho historii. V řeči čísel připadá v současné době na jedno pracovní místo zhruba 1,6 uchazeče o zaměstnání. Právě to je ale problém pro firmy jak z dlouhodobého hlediska, tak z hlediska sezónních prací.

Firmy při hledání zaměstnanců často slevují z nároků na pracovníky nebo se předhánějí ve finančních nabídkách.

„Dřív si firmy hodně vybíraly, protože věděly, že někoho vhodného najdou. Ty nároky se ale snižují, protože ti lidé opravdu nejsou. A jsou si ochotné ty lidi zaučovat. Ty mzdy se také zvyšují, a ti lidé o tom vědí. Takže ani člověk se základním vzděláním dnes pod 18 tisíc čistého nejde,“ říká Petra Vejvodová z personální agentury v Ústí nad Labem.

Podobně je na tom podle úřadu práce i sousední Sasko, tamní firmy poptávají sezónní pracovníky hlavně v zemědělství a ve službách. To znamená v turismu, hotelnictví a gastronomii.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio

Související