Firma HP Pelzer usiluje o dodatečné povolení pro stavby ve svém areálu v Žatci

23. únor 2021 13:44

Společnost HP Pelzer, která v Žatci vyrábí akustické izolace do aut, usiluje o legalizaci některých staveb ve svém areálu. Firma je totiž začala používat bez patřičných povolení. Aby je mohla po letech získat, potřebuje nejdřív kladný posudek vlivu továrny na životní prostředí v takzvaném procesu EIA.

Žatečané toho chtějí využít ke změnám v továrně, kdy už roky upozorňují na hluk z nepřetržité výroby a dopravy. Zopakovali to při veřejném projednávání, které se vzhledem k pandemii koronaviru konalo online.

„Stavební úřad vydal v roce 2017 osm rozhodnutí, přikazujících vám okamžité ukončení provozu. Splnili jste nařízení stavebního úřadu?“ čte jeden z dotazů Miroslav Votoček z ministerstva životního prostředí, který online debatu řídí.

Otázku, kterou tlumočí, položila Ivana Vírová ze spolku VPN 2016. Ten se dlouhodobě snaží, aby továrna neobtěžovala město hlukem, zápachem nebo množstvím kamionů.

„Některé provozy stále provozujeme, ale některé byly odstraněny – byly to sklady těch nástrojů a pak také sklad palet. Tyhle dvě stavby nesjou,“ odpovídá ředitel firmy HP Pelzer, Radim Foldyna.

Pro HP Pelzer je klíčové dokončení EIA

Povolovací proces EIA, který posuzuje vlivy na životní prostředí, řídí v tomto případě ministerstvo životního prostředí.

Dodatečné povolení areálu HP Pelzer má zajistit, aby závod mohl pracovat, a přitom neobtěžoval okolí.

„Proto chceme nastavit přesný harmonogram prací a udělat kontrolní monitoringy emisí a hluku, a také realizovat nápravná opatření,“ vysvětluje Daniela Pačesná, která dokument zpracovává. Jde podle ní třeba o vysázení zeleně, která utlumí hluk.

Lidé z okolí areálu se obávají hlučnosti a zápachu

Právě na hlučnost a zápach si lidi stěžovali nejčastěji. A také na projíždějící náklaďáky.

„Je to hlučné a neekologické. A ta popsaná nápravná opatření jsou tak finančně náročná a rozsáhlá, že se obáváme, že firma HP Pelzer není schopna tato opatření udělat, i když si tam určili lhůtu asi pěti let,“ shrnuje Ivana Vírová ze spolku VPN.

Na její výhrady reaguje ředitel firmy Foldyna: „V současné době probíhá výběr komplexního dodavatele, developera, pro celou revitalizaci areálu. Po úspěšném dokončení EIA jsem připraveni představit to řešení a celkovou budoucnost toho areálu.“

S uklidněním dopravy má pomoci nová expediční hala, kterou chce firma postavit v bývalém cukrovaru. Zkrátí tak cestu kamionů. Nejdřív ale potřebuje uzavřít proces EIA, o kterém pro HP Pelzer rozhoduje ministerstvo životního prostředí.

Spustit audio

Související